PRZEPISY

Jogurtowe placki z serem

Jogurtowe placki z serem

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Puszyste placki serowe są rewelacyjnym dodatkiem do dobrej, gęstej zupy strączkowej, warzywnej lub mięsnej. Jeśli chcecie je konsumować same, zalecamy podawać z kwaśną śmietaną.

przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,mąka chlebowa pszenna T750,jogurt naturalny 3,5% tłuszczu,ser Gouda,Słone przekąski

Słone przekąski

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

jogurt naturalny 3,5% tłuszczu200gramów
mąka chlebowa pszenna T750200gramów
mąka chlebowa pszenna T750-
olej rzepakowy0
ser Gouda100gramów
soda oczyszczona¾łyżeczki
sól½łyżeczki

 

Przepis

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów  jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 200 gramów  soda oczyszczona ¾ łyżeczki  sól ½ łyżeczki

Mąkę mieszamy z jogurtem, solą oraz sodą oczyszczoną (ewentualnie z proszkiem do pieczenia).

Mąkę mieszamy z jogurtem, solą oraz sodą...

2. 

Ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką i formujemy na kształt walca. Dzielimy na 6 części.

Ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką...

3. 

ser Gouda 100 gramów

Ser na drobno trzemy.

Ser na drobno trzemy....

4. 

Każdy kawałek ciasta formujemy na kształt kuleczki. Kuleczkę trochę rozwałkowujemy.

Każdy kawałek ciasta formujemy na kształt...

5. 

mąka chlebowa pszenna T750

Do środka placka kładziemy część sera i ponownie formujemy kuleczkę. Dosypujemy mąkę według potrzeby.

Do środka placka kładziemy część sera i...

6. 

Rozwałkowujemy na placek o średnicy około 20 cm.

Rozwałkowujemy na placek o średnicy około 20...

7. 

olej rzepakowy

Placki możemy smażyć na sucho na ceramicznej patelni. Jeżeli zamierzamy użyć patelnię teflonową, zalecamy ją posmarować lekko olejem. Placki smażymy około 1,5 minuty z jednej strony...

Placki możemy smażyć na sucho na ceramicznej...

8. 

olej rzepakowy

...oraz 1,5 minuty z drugiej strony. Z patelni regularnie po każdym placku usuwamy za pomocą papierowego ręcznika kuchennego przepaloną mąkę, która z placków odpada, i ponownie patelnię smarujemy olejem.

...oraz 1,5 minuty z drugiej strony. Z patelni...

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się