Jogurtowe placki z serem
Puszyste placki serowe są rewelacyjnym dodatkiem do dobrej, gęstej zupy strączkowej, warzywnej lub mięsnej. Jeśli chcecie je konsumować same, zalecamy podawać z kwaśną śmietaną.
przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,mąka chlebowa pszenna T750,jogurt naturalny 3,5% tłuszczu,ser Gouda,Słone przekąski
Słone przekąski
Kategorie
Słone przekąski ›
Składniki
Składniki
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu | 200 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
olej rzepakowy | 0 | ||
ser Gouda | 100 | gramów | |
soda oczyszczona | ¾ | łyżeczki | |
sól | ½ | łyżeczki |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów • jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 200 gramów • soda oczyszczona ¾ łyżeczki • sól ½ łyżeczki
Mąkę mieszamy z jogurtem, solą oraz sodą oczyszczoną (ewentualnie z proszkiem do pieczenia).
2.
Ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką i formujemy na kształt walca. Dzielimy na 6 części.
4.
Każdy kawałek ciasta formujemy na kształt kuleczki. Kuleczkę trochę rozwałkowujemy.
5.
Do środka placka kładziemy część sera i ponownie formujemy kuleczkę. Dosypujemy mąkę według potrzeby.
6.
Rozwałkowujemy na placek o średnicy około 20 cm.
7.
Placki możemy smażyć na sucho na ceramicznej patelni. Jeżeli zamierzamy użyć patelnię teflonową, zalecamy ją posmarować lekko olejem. Placki smażymy około 1,5 minuty z jednej strony...
8.
...oraz 1,5 minuty z drugiej strony. Z patelni regularnie po każdym placku usuwamy za pomocą papierowego ręcznika kuchennego przepaloną mąkę, która z placków odpada, i ponownie patelnię smarujemy olejem.
Smacznego!