Jeżynowy orzechowy przysmak
Jesiennie pieczenie.
przepis,fotoprzepis,Jeżyny,mielone orzechy włoskie,Strudle
Strudle
Składniki
Składniki
Jeżyny | 250 | gramów | |
ciasto francuskie | 400 | gramów | |
cukier kryształ | 150 | gramów | |
cukier puder | 30 | gramów | |
mielone orzechy włoskie | 200 | gramów |
Przepis
1. Przygotowanie jeżyn i orzechów
Jeżyny 250 gramów • mielone orzechy włoskie 200 gramów
Nazbierane albo kupione jeżyny przebieramy, usuwamy z nich uszkodzone części i myjemy pod bieżącą wodą. Orzechy mielimy.
2. Przygotowanie ciasta
ciasto francuskie 400 gramów • cukier kryształ 150 gramów
Ciasto francuskie na cienko rozwałkowujemy na posypanej mąką podkładce na podwójną wielkość blachy do pieczenia. Na blachę kładziemy papier do pieczenia, ciasto francuskie tak, aby połowa została nam na podkładce, nie przekrawamy.
3.
Na część ciasta na blasze równomiernie rozkładamy jeżyny, posypujemy mielonymi orzechami i cukrem kryształem.
4.
Część ciasta, którą mamy na podkładce przekładamy na pojedyncze warstwy składników, po brzegach dociskaniem ciasto łączymy. Wierzch ciasta delikatnie przebijamy widelcem.
5. Pieczemy
cukier puder 30 gramów
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na średnim stopniu, przez około 25 minut. Upieczone ciasto jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
6. Serwujemy
Po ostudzeniu podajemy pokrojone na kawałki.
Smacznego!