Jęczmienna baba z grzybami
Tradycyjne danie ze słowackiej kuchni. Zamiast smalcu danie można usmażyć na oleju i stanie się z niego wegetariański przysmak.
przepis,fotoprzepis,kasza jęczmienna,ziemniaki,Dania wegetariańskie,Kuchnia słowacka,Bezlaktozowe
Dania wegetariańskie
Kuchnia słowacka
Składniki
Składniki
cebula | 150 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
czosnek | 1 | ząbek | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
kasza jęczmienna | 200 | gramów | |
majeranek | 1.5 | łyżeczki | |
smalec | 30 | gramów | |
smalec | - | ||
suszone grzyby | 40 | gramów | |
sól | 1.5 | łyżeczki | |
woda | 600 | mililitrów | |
ziemniaki | 800 | gramów |
Przepis
2.
sól ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • woda 600 mililitrów
Dodajemy sól, pieprz, wodę i gotujemy 20 minut pod pokrywką. Woda musi się prawie całkowicie wsiąknąć.
5.
Dodajemy odcedzone grzyby i chwilkę smażymy.
6.
Kaszę przekładamy do miski, dodajemy grzyby, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
9.
Połowę ziemniaków mieszamy z kaszą.
11.
majeranek 1.5 łyżeczki • czosnek 1 ząbek
Do drugiej połowy ziemniaków dodajemy majeranek i obrany przeciśnięty czosnek.
12.
Ziemniaki rozsmarowujemy na pierwszą warstwę.
13.
Pieczemy 60 minut-y w temperaturze 180 °C.
14.
Kroimy i podajemy.
Smacznego!