PRZEPISY

Jajeczny warzywny salceson

Jajeczny warzywny salceson

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star

Ulubiony wielkanocny smakołyk.

przepis,fotoprzepis,żelatyna spożywcza,jajka kurze,Słone przekąski,Wielkanoc,Bezglutenowe

Słone przekąski

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

brokuły100gramów
cukier kryształ5gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
jajka kurze4sztuki
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)100gramów
majonez100gramów
musztarda stołowa1łyżeczka
ocet20mililitrów
ogórek konserwowy50gramów
papryczka pepperoni5gramów
papryka konserwowa odmiany kapia75gramów
sterylizowana mieszanka (marchewka z groszkiem)100gramów
sól¾łyżeczki
woda225mililitrów
żelatyna spożywcza40gramów

 

Przepis

1. 

brokuły 100 gramów  jajka kurze 4 sztuki

Brokuły rozdzielamy na różyczki i w słonej wodzie gotujemy. Wystudzamy i kroimy na drobno. Jajka gotujemy na twardo, wystudzamy i obieramy.

Brokuły rozdzielamy na różyczki i w słonej...

2. 

sterylizowana mieszanka (marchewka z groszkiem) 100 gramów  papryczka pepperoni 5 gramów  ogórek konserwowy 50 gramów  papryka konserwowa odmiany kapia 75 gramów

Ogórki i paprykę kroimy na kostki i wkładamy do miski. Dodajemy odcedzoną marchewkę z groszkiem i na drobno pokrojoną papryczkę pepperoni.

Ogórki i paprykę kroimy na kostki i wkładamy do...

3. 

Dodajemy jajka pokrojone na kostki albo przeciśnięte przez siteczko sałatkowe.

Dodajemy jajka pokrojone na kostki albo...

4. 

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 100 gramów  majonez 100 gramów  musztarda stołowa 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  sól ½ łyżeczki

Śmietanę mieszamy z majonezem, musztardą, solą i pieprzem.

Śmietanę mieszamy z majonezem, musztardą, solą...

5. 

żelatyna spożywcza 40 gramów  woda 225 mililitrów  ocet 20 mililitrów  cukier kryształ 5 gramów  sól ¼ łyżeczki

Z ogórków zlewamy 250 ml zalewy (albo przygotowujemy sobie zalewę z wymienionych składników) i wsypujemy żelatynę, gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Z ogórków zlewamy 250 ml zalewy (albo...

6. 

Do śmietankowo-majonezowego sosu dodajemy najpierw parę łyżek rozpuszczonej żelatyny, potem dodajemy resztę.

Do śmietankowo-majonezowego sosu dodajemy...

7. 

Sos dolewamy do warzyw, mieszamy i dodajemy na drobno pokrojone brokuły.

Sos dolewamy do warzyw, mieszamy i dodajemy na...

8. 

Foremki wykładamy folią spożywczą i napełniamy salcesonową masą.

Foremki wykładamy folią spożywczą i...

9. 

Napełnione foremki odstawiamy do lodówki do stężenia.

Napełnione foremki odstawiamy do lodówki do...

10. 

Po stężeniu przewracamy, usuwamy folię i kroimy na mniejsze porcje.

Po stężeniu przewracamy, usuwamy folię i kroimy...

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się