Jabłkowy tort
Szybki jabłkowy deser o smaku jesieni.
przepis,fotoprzepis,jabłka tarte,Torty,Sezonowe przepisy
Torty
Kategorie
Torty › Sezonowe przepisy › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (zima) › Sezon - Jabłka (jesień) ›
Składniki
Składniki
cukier puder | 120 | gramów | |
cukier waniliowy | 20 | gramów | |
cynamon mielony | 1 | łyżka | |
jabłka tarte | 400 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
masło | - | ||
mielone orzechy włoskie | 100 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 150 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | 350 | gramów | |
olej słonecznikowy | 100 | mililitrów | |
proszek do pieczenia | 3 | łyżeczki | |
rodzynki | 3 | łyżki | |
rum | 2 | łyżki |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
jajka kurze 2 sztuki • jabłka tarte 400 gramów • cukier puder 120 gramów • olej słonecznikowy 100 mililitrów • mleko tłuste 3,5% 150 mililitrów • rum 2 łyżki
W misce mieszamy jajka, cukier, olej, mleko, rum i obrane starte jabłka. Wszystko dobrze mieszamy.
2.
mielone orzechy włoskie 100 gramów • rodzynki 3 łyżki • cynamon mielony 1 łyżka • cukier waniliowy 20 gramów • proszek do pieczenia 3 łyżeczki • mąka luksusowa pszenna T550 350 gramów
Do masy dodajemy mielone orzechy, rodzynki, cynamon, mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
3. Pieczemy
masło • mąka chlebowa pszenna T750
Ciasto wylewamy do natłuszczonej i mąką posypanej tortowej formy. Piekarnik rozgrzewamy do 170 °C i pieczemy około 40 minut.
Smacznego!