Jabłkowy strudel w cieście francuskim
Przepis na proste i dość szybkie przygotowanie domowej strudli z ciasta francuskiego.
przepis,fotoprzepis,ciasto francuskie,bułka tarta,jabłka,cukier kryształ,cynamon mielony,mielone orzechy włoskie,Strudle,Sezonowe przepisy
Strudle
Kategorie
Strudle › Sezonowe przepisy › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (zima) › Sezon - Jabłka (jesień) ›
Składniki
Składniki
bułka tarta | 4 | łyżki | |
ciasto francuskie | 500 | gramów | |
cukier kryształ | 4 | łyżki | |
cynamon mielony | - | ||
jabłka | 1 | kilogram | |
mielone orzechy włoskie | 4 | łyżki |
Przepis
1.
ciasto francuskie 500 gramów
Ciasto francuskie przekrawamy na dwie połowy i każdą rozwałkowujemy na długość i szerokość blachy, około 35-40 cm.
3.
jabłka 1 kilogram • cukier kryształ 4 łyżki • cynamon mielony
W to samo miejsce dodajemy połowę startych jabłek, które jeszcze posypujemy dwoma łyżkami cukru i mielonym cynamonem.
4.
mielone orzechy włoskie 4 łyżki
Dodajemy mielone orzechy i możemy zacząć zawijać. Krótsze strony przekładamy w kierunku środka, by sok z niej podczas pieczenia nie wyciekł.
5.
Boki przekładamy wzdłuż przez nadzienie i dociskamy żeby się złączyły. Tak samo przygotowujemy drugą część ciasta i pieczemy na 180 stopniach około 40 minut.
Smacznego!