Jabłkowy kołacz z orzechami
Doskonały kołacz z twarogowego ciasta, pełen bogatego jabłkowo-orzechowego nadzienia.
przepis,fotoprzepis,jabłka,mielone orzechy włoskie,twaróg mielony,Ciasta,Sezonowe przepisy
Ciasta
Kategorie
Ciasta › Sezonowe przepisy › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (jesień) › Sezon - Jabłka (zima) › Jabłkowe ciasta ›
Składniki
Składniki
bułka tarta | 1 | łyżka | |
cukier puder | 60 | gramów | |
cukier trzcinowy | 100 | gramów | |
cynamon mielony | ½ | łyżeczki | |
cytryna | 1 | sztuka | |
jabłka | 650 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
masło | 100 | gramów | |
masło | - | ||
mielone orzechy włoskie | 120 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 240 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 0 | ||
skrobia kukurydziana | 40 | gramów | |
soda oczyszczona | ½ | łyżeczki | |
twaróg mielony | 100 | gramów | |
woda | 6 | łyżek |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 240 gramów • soda oczyszczona ½ łyżeczki • masło 100 gramów • cukier puder 60 gramów • twaróg mielony 100 gramów • woda 6 łyżek
Do miski wsypujemy mąkę i mieszamy ją z sodą oczyszczoną. Dodajemy pokrojone miękkie masło, wodę, cukier i twaróg. Wyrabiamy ciasto.
2.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 20 minut do lodówki.
4.
jabłka 650 gramów • cytryna 1 sztuka
Jabłka obieramy, trzemy na grubo i dodajemy sok z jednej cytryny. Mieszamy.
5.
Ciasto dzielimy na połowę. Jedną połowę rozwałkowujemy na cienkiej podkładce, posypanej mąką, na wielkość blachy. W cieście wykrawamy małe kwiatki, albo inne kształty. Ciasto razem z podkładką wkładamy na chwilkę do zamrażalnika.
6.
masło • mąka chlebowa pszenna T750
Rozwałkowujemy drugą połowę ciasta i wkładamy je do natłuszczonej, mąką posypanej blachy (25x38 cm).
7.
cynamon mielony ½ łyżeczki • cukier trzcinowy 100 gramów • skrobia kukurydziana 40 gramów • bułka tarta 1 łyżka
Do jabłek dodajemy cynamon, cukier, orzechy, skrobię kukurydzianą i bułkę tartą. Mieszamy.
8.
Jabłkowo-orzechowe nadzienie równomiernie rozkładamy na ciasto.
9.
Ciasto z zamrażalnika przekładamy na nadzienie a brzegi dociskamy.
11.
Pieczemy 35 minut-y w temperaturze 180 °C.
12.
Z ostudzonego kołacza delikatnie odkrawamy brzegi i kroimy na porcje.
Smacznego!