Jabłkowy chlebek
Doskonałe ciasto na dni powszednie i świąteczne.
przepis,fotoprzepis,jabłka,czekolada do gotowania,Ciasta,Sezonowe przepisy
Ciasta
Kategorie
Ciasta › Sezonowe przepisy › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (zima) › Sezon - Jabłka (jesień) › Jabłkowe ciasta ›
Składniki
Składniki
białko jajka | 3 | sztuki | |
cukier kryształ | 100 | gramów | |
czekolada do gotowania | 100 | gramów | |
jabłka | 300 | gramów | |
kakao proszek | 2 | łyżeczki | |
kasza manna | 200 | gramów | |
masło | - | ||
masło | 15 | gramów | |
migdały płatki | 0 | ||
mleko półtłuste 1,5% | 50 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
owoce kandyzowane mix | 100 | gramów | |
proszek do pieczenia | ½ | łyżeczki | |
żółtko jajka | 3 | sztuki |
Przepis
3.
żółtko jajka 3 sztuki • cukier kryształ 100 gramów
Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy z cukrem.
4.
mleko półtłuste 1,5% 50 mililitrów • kakao proszek 2 łyżeczki • proszek do pieczenia ½ łyżeczki
Do żółtek wlewamy mleko i mieszamy, dodajemy jajka z kaszą, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko dobrze mieszamy.
5.
białko jajka 3 sztuki • masło • migdały płatki • mąka luksusowa pszenna T550
Z białek ubijamy gęstą pianę i dodajemy ją do ciasta. Prostokątną formę smarujemy masłem, posypujemy płatkami migdałów i mąką.
6.
owoce kandyzowane mix 100 gramów
Ciasto wlewamy do formy, dodajemy kandyzowane owoce które za pomocą widelca delikatnie do ciasta wgniatamy. Zamiast owoców możemy również do ciasta dodać rodzynki, albo nasiekane orzechy. Ewentualnie mieszankę tych składników.
7.
Chlebek pieczemy w temperaturze 175°C przez 35 minut.
8. Na dni powszednie...
Upieczone ciasto zostawiamy w formie do wystygnięcia a potem go wyciągamy. Kroimy i możemy podawać.
9. Na dni świąteczne...
czekolada do gotowania 100 gramów • masło 15 gramów
Czekoladę roztapiamy w wodnej kąpieli z kawałkiem masła.
10.
Za pomocą pędzelka chleb smarujemy.
Smacznego!