Jabłkowo-twarogowe ciasto
Maślane łóżeczko, twarogowo-budyniowa kołderka, na niej soczyste cynamonowe jabłuszka ... już tylko się zagryźć :)
przepis,fotoprzepis,twaróg mielony,jabłka,Ciasta,Sezonowe przepisy
Ciasta
Kategorie
Ciasta › Sezonowe przepisy › Sezon - Jabłka (jesień) › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (zima) › Jabłkowe ciasta ›
Składniki
Składniki
białko jajka | 1 | sztuka | |
budyń waniliowy w proszku | 37 | gramów | |
cukier cynamonowy | - | ||
cukier puder | 130 | gramów | |
jabłka | 350 | gramów | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
masło | 100 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 150 | gramów | |
mąka pełnoziarnista | 50 | gramów | |
sól | - | ||
twaróg mielony | 500 | gramów | |
żółtko jajka | 1 | sztuka |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 150 gramów • mąka pełnoziarnista 50 gramów • cukier puder 50 gramów • sól • masło 100 gramów • jajka kurze 1 sztuka • żółtko jajka 1 sztuka
Obydwie mąki mieszamy z cukrem, szczyptą soli, z miękkim masłem, jajkiem, żółtkiem i wyrabiamy maślane ciasto.
2.
Ciasto zapakowujemy do folii i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
3.
Stężone ciasto równomiernie wciskamy do silikonowej formy o średnicy 30 cm. Przebijamy wykałaczką i podpiekamy 15 minut w piekarniku rozgrzanym na 180°C. (Piekarnik nie wyłączamy).
4.
twaróg mielony 500 gramów • cukier puder 80 gramów • budyń waniliowy w proszku 37 gramów • jajka kurze 2 sztuki • białko jajka 1 sztuka
Twaróg, cukier, budyń w proszku, jajka i białko które nam zostało z ciasta razem mieszamy.
5.
jabłka 350 gramów
Jabłka myjemy, przekrawamy, usuwamy pestki i kroimy na cienkie plasterki. Na ciasto wylewamy twarogowe nadzienie a na nie układamy jabłka.
6.
Posypujemy cynamonowym cukrem i wkładamy do piekarnika na 35-40 minut,pieczemy. Tuż przed końcem pieczenia według potrzeby ciasto możemy przykryć folią aluminiową, aby nam jabłka nie zaczęły się przypalać.
7.
Ostudzone ciasto kroimy ostrym nożem na porcje według smaku :)
Smacznego!