Jabłkowo twarogowa strucla z suszonymi śliwkami
Przepis na ulubioną jabłkowo twarogową struclę z ciasta francuskiego wzbogaconą suszonymi śliwkami.
przepis,fotoprzepis,jabłka,twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu,śliwki suszone,Strudle,Sezonowe przepisy
Strudle
Kategorie
Strudle › Sezonowe przepisy › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (zima) › Sezon - Jabłka (jesień) ›
Składniki
Składniki
bułka tarta | 50 | gramów | |
ciasto francuskie | 275 | gramów | |
cukier kryształ | 2 | łyżki | |
cukier kryształ | 50 | gramów | |
cukier puder | - | ||
cukier waniliowy | 24 | gramów | |
cynamon mielony | ½ | łyżeczki | |
jabłka | 5 | sztuk | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
jajka kurze | - | ||
masło | 25 | gramów | |
sok z cytryny | 1 | łyżeczka | |
twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu | 250 | gramów | |
śliwki suszone | 15 | sztuk |
Przepis
1.
jabłka 5 sztuk • sok z cytryny 1 łyżeczka
Jabłka myjemy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Skrapiamy cytryną, żeby nie ściemniały.
2.
twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu 250 gramów • cukier kryształ 2 łyżki • cukier waniliowy 24 gramów • cynamon mielony ½ łyżeczki • jajka kurze 1 sztuka
Twaróg mieszamy z cukrem, waniliowym cukrem, cynamonem i jajkiem.
4.
śliwki suszone 15 sztuk • masło 25 gramów • cukier kryształ 50 gramów • bułka tarta 50 gramów
Na rozwałkowane ciasto równomiernie rozsmarowujemy uprzednio przygotowane twarogowe nadzienie, warstwujemy starte jabłka, które posypujemy cukrem i bułką tartą. Na wierzchu rozkładamy na kawałki pokrojone suszone śliwki i na koniec układamy kawałki masła.
5.
Ciasto zawijamy w struclę, wierzch przebijamy widelcem i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
6.
Pieczemy w 180°C około 20 minut na złoty kolor.
8.
Smacznego :)
Smacznego!