Jabłkowo-orzechowy i jabłkowo-makowy strudel
Przygotowanie prostych strudli z ciasta francuskiego.
przepis,fotoprzepis,jabłka,jabłka,orzechy włoskie,mak mielony,Strudle,Kuchnia węgierska,Sezonowe przepisy
Strudle
Kuchnia węgierska
Kategorie
Strudle › Kuchnia węgierska › Sezonowe przepisy › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (zima) › Sezon - Jabłka (jesień) › Sezon - Orzechy ›
Składniki
Składniki
bułka tarta | 2 | łyżki | |
ciasto francuskie | 800 | gramów | |
cukier kryształ | 200 | gramów | |
cynamon mielony | 1 | łyżeczka | |
jabłka | 1000 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
jajka kurze | - | ||
mak mielony | 200 | gramów | |
orzechy włoskie | 100 | gramów | |
rodzynki | 100 | gramów |
Przepis
1. Jabłkowo-orzechowy
ciasto francuskie 400 gramów • jabłka 500 gramów • bułka tarta 1 łyżka
Jabłka obieramy, ćwiartkujemy, usuwamy nasionka i kroimy je na małe kawałki - grubsze plasterki. Ciasto francuskie rozwałkowujemy na cienko na posypanej mąką stolnicy i posypujemy bułką tartą.
2.
rodzynki 50 gramów • orzechy włoskie 100 gramów • cynamon mielony 1 łyżeczka • cukier kryształ 100 gramów
Rodzynki moczymy w zimnej wodzie, orzechy nożem siekamy. Na cieście rozkładamy jabłka, posypujemy je cynamonem, dodajemy odcedzone rodzynki, orzechy i wszystko posypujemy cukrem.
3.
jajka kurze 1 sztuka
Ciasto ostrożnie zawijamy na kształt rolady, brzegi dociskamy. Uważamy, aby nam się ciasto nie rozerwało i byśmy strudel delikatnie ale dobrze zwinęli. Przekładamy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie przebijamy wykałaczką i cały smarujemy roztrzepanym jajkiem.
4.
Wierzch delikatnie nacinamy, wyznaczamy pojedyncze porcje, a także by para miała gdzie uniknąć a strudel nie popękał, ponownie smarujemy jajkiem.
5.
Pieczemy w uprzednio rozgrzanym piekarniku na średnim stopniu około 30 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy by dobrze wystygł i potem kroimy i serwujemy.
6. Jabłkowo-makowy
ciasto francuskie 400 gramów • bułka tarta 1 łyżka • jabłka 500 gramów • rodzynki 50 gramów • mak mielony 200 gramów • cukier kryształ 100 gramów • jajka kurze
Procedura przygotowania jest taka sama jak przy jabłkowo-orzechowym strudlu. Zamiast orzechów jednak użyjemy mielony mak.
Smacznego!