Jabłkowo-migdałowe ciasto bez pieczenia
Proste ciasto z ulubionych herbatników, pełne smacznego i lekkiego jabłkowo -migdałowego nadzienia, po wierzchu ozdobione ukochaną bitą śmietaną :)
przepis,fotoprzepis,jabłka,migdały mielone,herbatniki maślane,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe,Bez pieczenia,Sezonowe przepisy
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe › Bez pieczenia › Sezonowe przepisy › Ciasteczka bez pieczenia › Sezon - Jabłka (jesień) › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (zima) ›
Składniki
Składniki
budyń waniliowy w proszku | 74 | gramów | |
cukier kryształ | 160 | gramów | |
cynamon mielony | 1 | łyżeczka | |
herbatniki maślane | 460 | gramów | |
jabłka | 1.5 | kilograma | |
migdały | 20 | gramów | |
migdały mielone | 80 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | - | ||
sok z cytryny | 20 | mililitrów | |
woda | 500 | mililitrów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 600 | mililitrów |
Przepis
2.
woda 100 mililitrów • cukier kryształ 160 gramów • cynamon mielony 1 łyżeczka
Wkładamy do głębokiego garnka, dolewamy wodę, dosypujemy cukier i cynamon. Mieszamy i dusimy, około 10 minut.
5.
... przygotowany budyń i gotujemy do zgęstnienia.
6.
migdały mielone 80 gramów
Dodajemy migdały. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia (ale nie zupełnie na zimno).
7.
herbatniki maślane 460 gramów • mleko półtłuste 1,5%
Na blachę kładziemy szybko namoczone w mleku herbatniki. Nasze ciasto ma trzy warstwy herbatników i trzy warstwy jabłkowego nadzienia. Herbatniki można ułożyć również na inny rozmiar, na szerokość, długość lub wysokość i według tego warstwować nadzienie. Na herbatniki smarujemy jedną trzecią ciepłego nadzienia ...
8.
... i ponownie kładziemy szybko namoczone herbatniki. Kontynuujemy drugą trzecią nadzienia, herbatnikami i ostatnią częścią nadzienia. Odstawiamy do wystudzenia.
9.
migdały 20 gramów
Migdały zalewamy gorącą wodą, na chwilę odstawiamy, odcedzamy i obieramy. Rozpoławiamy je na połowę.
10.
Krótko smażymy na suchej patelni.
11.
śmietana do ubijania (30-33%) 600 mililitrów
Ze śmietany ubijamy gęstą bitą śmietanę, ewentualnie z użyciem żelatyny - śmietan fix.
12.
Bitą śmietanę rozsmarowujemy i wyrównujemy na cieście. Ozdabiamy smażonymi migdałami i mielonymi migdałami. Wkładamy na co najmniej 4 godziny do lodówki do stężenia. Porcje można kroić według wielkości użytych herbatników. Te są dość nasiąknięte i krojenie na dowolnej wielkości porcje też jest możliwe.
Smacznego!