PRZEPISY

Jabłkowo-migdałowe ciasto bez pieczenia

Jabłkowo-migdałowe ciasto bez pieczenia

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Proste ciasto z ulubionych herbatników, pełne smacznego i lekkiego jabłkowo -migdałowego nadzienia, po wierzchu ozdobione ukochaną bitą śmietaną :)

przepis,fotoprzepis,jabłka,migdały mielone,herbatniki maślane,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe,Bez pieczenia,Sezonowe przepisy

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

budyń waniliowy w proszku74gramów
cukier kryształ160gramów
cynamon mielony1łyżeczka
herbatniki maślane460gramów
jabłka1.5kilograma
migdały20gramów
migdały mielone80gramów
mleko półtłuste 1,5%-
sok z cytryny20mililitrów
woda500mililitrów
śmietana do ubijania (30-33%)600mililitrów

 

Przepis

1. 

jabłka 1.5 kilograma

Jabłka obieramy i na drobno trzemy.

Jabłka obieramy i na drobno trzemy....

2. 

woda 100 mililitrów  cukier kryształ 160 gramów  cynamon mielony 1 łyżeczka

Wkładamy do głębokiego garnka, dolewamy wodę, dosypujemy cukier i cynamon. Mieszamy i dusimy, około 10 minut.

Wkładamy do głębokiego garnka, dolewamy wodę,...

3. 

woda 400 mililitrów  budyń waniliowy w proszku 74 gramów

W wodzie mieszamy budyń w proszku.

W wodzie mieszamy budyń w proszku....

4. 

sok z cytryny 20 mililitrów

Do jabłek dolewamy sok z cytryny, ...

Do jabłek dolewamy sok z cytryny, ......

5. 

... przygotowany budyń i gotujemy do zgęstnienia.

... przygotowany budyń i gotujemy do...

6. 

migdały mielone 80 gramów

Dodajemy migdały. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia (ale nie zupełnie na zimno).

Dodajemy migdały. Odstawiamy do lekkiego...

7. 

herbatniki maślane 460 gramów  mleko półtłuste 1,5%

Na blachę kładziemy szybko namoczone w mleku herbatniki. Nasze ciasto ma trzy warstwy herbatników i trzy warstwy jabłkowego nadzienia. Herbatniki można ułożyć również na inny rozmiar, na szerokość, długość lub wysokość i według tego warstwować nadzienie. Na herbatniki smarujemy jedną trzecią ciepłego nadzienia ...

Na blachę kładziemy szybko namoczone w mleku...

8. 

... i ponownie kładziemy szybko namoczone herbatniki. Kontynuujemy drugą trzecią nadzienia, herbatnikami i ostatnią częścią nadzienia. Odstawiamy do wystudzenia.

... i ponownie kładziemy szybko namoczone...

9. 

migdały 20 gramów

Migdały zalewamy gorącą wodą, na chwilę odstawiamy, odcedzamy i obieramy. Rozpoławiamy je na połowę.

Migdały zalewamy gorącą wodą, na chwilę...

10. 

Krótko smażymy na suchej patelni.

Krótko smażymy na suchej patelni....

11. 

śmietana do ubijania (30-33%) 600 mililitrów

Ze śmietany ubijamy gęstą bitą śmietanę, ewentualnie z użyciem żelatyny - śmietan fix.

Ze śmietany ubijamy gęstą bitą śmietanę,...

12. 

Bitą śmietanę rozsmarowujemy i wyrównujemy na cieście. Ozdabiamy smażonymi migdałami i mielonymi migdałami. Wkładamy na co najmniej 4 godziny do lodówki do stężenia. Porcje można kroić według wielkości użytych herbatników. Te są dość nasiąknięte i krojenie na dowolnej wielkości porcje też jest możliwe.

Bitą śmietanę rozsmarowujemy i wyrównujemy na...

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się