Jabłkowo-makowe oczy
Smaczny i soczysty podwójny strudel.
przepis,fotoprzepis,jabłka,mak,mak,Strudle,Sezonowe przepisy
Strudle
Kategorie
Strudle › Sezonowe przepisy › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (zima) › Sezon - Jabłka (jesień) ›
Składniki
Składniki
bułka tarta | 2 | łyżki | |
ciasto francuskie | 400 | gramów | |
cukier kryształ | 120 | gramów | |
cukier puder | - | ||
jabłka | 800 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
mak | 150 | gramów | |
mak | - | ||
mleko półtłuste 1,5% | 50 | mililitrów | |
płatki żytnie | 40 | gramów | |
rodzynki | 100 | gramów |
Przepis
1. Jabłkowe nadzienie
jabłka 800 gramów • rodzynki 100 gramów
Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na grubo. Rodzynki myjemy i odstawiamy namoczone w wodzie.
2.
płatki żytnie 40 gramów
Płatki mielimy, dosypujemy je do jabłek i mieszamy. Na chwilkę odstawiamy.
4. Makowe nadzienie
mak 150 gramów • mleko półtłuste 1,5% 50 mililitrów • cukier kryształ 80 gramów
Mak mielimy, zalewamy gorącym mlekiem, odstawiamy do ostudzenia i dodajemy do niego cukier.
5. Ciasto
ciasto francuskie 400 gramów • jajka kurze 1 sztuka
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na wielki kwadrat (40x40 cm). Wzdłuż i po środku smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Do każdego prostokąta, które nam wytworzyło jajko, sypiemy po łyżce bułki tartej. Bułkę tartą rozsypujemy po jajko.
6. Nadziewanie
bułka tarta 2 łyżki
Na bułkę tartą nanosimy jabłkowe nadzienie. Na jabłkowe nadzienie rozkładamy makowe.
7.
Ciasto z nadzieniem zawijamy od brzegów do środka.
8.
Wytworzony podwójny strudel ...
9.
... ostrożnie przenosimy na papier, albo podkładkę, do pieczenia. Papier ze strudlem wciągamy na blachę. Strudel smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy nie mielonym makiem.
10.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 25 minut. Upieczony podwójny strudel posypujemy przesianym cukrem pudrem.
Smacznego!