Jabłkowo - czekoladowy krem
Smaczna domowa "nutella" dla dzieci na śniadanie. Podajemy posmarowaną na świeżym pieczywie albo na chałce. Możemy ją użyć również do przygotowania ciast lub ciasteczek.
przepis,fotoprzepis,jabłka,czekolada,Pasty,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Pasty
Kategorie
Pasty › Bezglutenowe › Sezonowe przepisy › Sezon - Jabłka (zima) › Sezon - Jabłka (jesień) ›
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 750 | gramów | |
czekolada | 100 | gramów | |
jabłka | 3 | kilogramów | |
kakao proszek | 100 | gramów | |
skrobia kukurydziana | 120 | gramów | |
woda | 400 | mililitrów |
Przepis
1.
jabłka 3 kilogramów • woda 400 mililitrów
Jabłka obieramy, kroimy, dolewamy wody i gotujemy do miękkości.
2.
skrobia kukurydziana 120 gramów • kakao proszek 100 gramów
Jabłka odstawiamy do częściowego ostudzenia, potem je miksujemy blenderem, dodajemy skrobię kukurydzianą, kakao i ponownie miksujemy.
3.
cukier kryształ 750 gramów • czekolada 100 gramów
Masę z powrotem kładziemy na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Dosypujemy cukier i dodajemy czekoladę. Mieszamy do zgęstnienia.
4.
Gorący krem napełniamy do mniejszych słoików. Od razu zamykamy wieczkiem ...
5.
... i słoik odwracamy do góry dnem. Zostawiamy do ostudzenia w temperaturze pokojowej. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Smacznego!