PRZEPISY

Jabłkowe sakiewki

Jabłkowe sakiewki

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Zdrowa, smaczna przekąska dla dzieci do szkoły.

przepis,fotoprzepis,jabłka,Ciasta,Sezonowe przepisy

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ80gramów
cukier puder60gramów
cukier puder-
cynamon mielony1łyżeczka
jabłka1kilogram
jajka kurze3sztuki
mleko półtłuste 1,5%250mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750250gramów
mąka chlebowa pszenna T750-
mąka luksusowa pszenna T550250gramów
olej słonecznikowy100mililitrów
skrobia kukurydziana40gramów
sól1szczypta
woda160mililitrów
świeże drożdże20gramów

 

Przepis

1. Jabłkowe nadzienie

jabłka 1 kilogram  cukier kryształ 80 gramów  cynamon mielony 1 łyżeczka  woda 80 mililitrów

Jabłka obieramy i trzemy na grube paseczki. Wkładamy je do garnka, posypujemy cukrem i cynamonem. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (nie na puree).

Jabłka obieramy i trzemy na grube paseczki....

2. 

woda 80 mililitrów  skrobia kukurydziana 40 gramów

W wodzie mieszamy skrobię kukurydzianą, dolewamy ją do jabłek i zagotowujemy. Wytworzy się gęste jabłkowe nadzienie, które odstawiamy do wystudzenia.

W wodzie mieszamy skrobię kukurydzianą, dolewamy...

3. Ciasto

mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów  świeże drożdże 20 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów  cukier puder 60 gramów  sól 1 szczypta  jajka kurze 2 sztuki  olej słonecznikowy 100 mililitrów

W ciepłym mleku mieszamy cukier, rozkruszamy drożdże i wyrabiamy rozczyn po czym go odstawiamy. Do głębokiej miski zważymy obydwie mąki, dodajemy cukier, sól, jajka, olej i dolewamy rozczyn. Wyrabiamy ciasto, które musi się odklejać od łyżki i od miski, przykrywamy go i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W ciepłym mleku mieszamy cukier, rozkruszamy...

4. 

mąka chlebowa pszenna T750

Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę. Wyrabiamy najpierw jedną, potem drugą część. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy na większe prostokąty 10x12 cm. Na jedną część prostokąta kładziemy około 1,5 łyżki nadzienia. Na drugiej połowie prostokąta robimy radełkiem otwory.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę....

5. 

Połowę z otworami przekładamy przez połowę z nadzieniem. Brzegi dociskamy palcami.

Połowę z otworami przekładamy przez połowę z...

6. 

jajka kurze 1 sztuka

Sakiewki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Sakiewki przekładamy na blachę wyłożoną...

7. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze około 180°C 20-25 minut.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze...

8. 

cukier puder

Upieczone drożdżówki posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Upieczone drożdżówki posypujemy przesianym...

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się