Jabłkowe różyczki
Słodki poczęstunek, który zachwyci.
przepis,fotoprzepis,jabłka,ciasto francuskie,Ciasta,Walentynki,Sezonowe przepisy
Ciasta
Kategorie
Ciasta › Walentynki › Sezonowe przepisy › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (jesień) › Sezon - Jabłka (zima) › Jabłkowe ciasta ›
Składniki
Składniki
ciasto francuskie | 400 | gramów | |
cukier kryształ | - | ||
cukier puder | - | ||
cynamon mielony | - | ||
cytryna | 1 | sztuka | |
dżem owocowy | - | ||
jabłka | 450 | gramów | |
masło | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
woda | - |
Przepis
1.
jabłka 450 gramów
Jabłka myjemy, przekrawamy na połowę i za pomocą łyżeczki usuwamy środek z pestkami. Kroimy na cienkie plasterki.
2.
Jabłka wkładamy do garnka z wodą i sokiem z cytryny, doprowadzamy do wrzenia i 2 minuty gotujemy, żeby jabłka zrobiły się elastyczne. Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia (odcedzoną wodą możemy zalać herbatę i otrzymamy smaczny napój).
3.
ciasto francuskie 400 gramów • dżem owocowy
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na wielkość około 35x60 cm i grubość 2 mm. Kroimy na 5 cm szerokie paski (5x35 cm). Paski cieniutko smarujemy rozmieszanym dżemem.
4.
cukier kryształ • cynamon mielony
Od połowy paska ciasta układamy jabłka, posypujemy je cukrem i cynamonem.
5.
Przez jabłka przekładamy drugą połowę paska ciasta.
6.
Zawiajmy.
7.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Utworzone różyczki układamy do natłuszczonych i mąką posypanych foremek na muffiny, albo tylko tak wolno położone na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
8.
Pieczemy 35 minut-y w temperaturze 200 °C.
Smacznego!