Jabłkowe naleśniki

Grubsze jabłkowe naleśniki podajemy nienadziewane. Są syte i smakują lekko posypane cukrem pudrem lub posmarowane morelową marmoladą.
przepis,fotoprzepis,jabłka,mąka luksusowa pszenna T550,Naleśniki
Naleśniki
Pichcił
Ilość porcji
20
Masa porcji
113 g
Energia porcji
156 kcal
Czas przygotowania
1 h. 30 min.
Trudność
niska
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1 21 | łyżeczka kcal | |
cukier waniliowy | 20 73 | gramów kcal | |
jabłka | 600 366 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 1 480 | litr kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 500 1780 | gramów kcal | |
płatki owsiane | 100 366 | gramów kcal | |
świeże drożdże | 20 21 | gramów kcal |
Przepis
1. Przygotowanie jabłek
jabłka 600 gramów
Jabłka obieramy, usuwamy rdzeń i na grubo trzemy na paseczki.

2. Przygotowanie ciasta
mleko półtłuste 1,5% 1 litr • mąka luksusowa pszenna T550 500 gramów • świeże drożdże 20 gramów • cukier kryształ 1 łyżeczka • cukier waniliowy 20 gramów • płatki owsiane 100 gramów
Do jabłek dodajemy mleko, mąkę, cukier, drożdże, cukier waniliowy i płatki owsiane. Wszystko razem dobrze mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Za ten czas ciasto nam delikatnie wyrośnie.

3. Smażymy naleśniki
Naleśniki smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu, ze średnicą naleśnika 18-20 cm. Naleśniki smażymy grubsze, bardziej jako placki a na jednego naleśnika potrzebujemy około 100-150 g ciasta.

4. Podajemy
Naleśniki podajemy posypane cukrem pudrem, albo delikatnie posmarowane marmoladą.
Smacznego!