PRZEPISY

Jabłkowe naleśniki

Jabłkowe naleśniki

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Grubsze jabłkowe naleśniki podajemy nienadziewane. Są syte i smakują lekko posypane cukrem pudrem lub posmarowane morelową marmoladą.

przepis,fotoprzepis,jabłka,mąka luksusowa pszenna T550,Naleśniki,Sezonowe przepisy

Naleśniki

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ1łyżeczka
cukier waniliowy20gramów
jabłka600gramów
mleko półtłuste 1,5%1litr
mąka luksusowa pszenna T550500gramów
płatki owsiane100gramów
świeże drożdże20gramów

 

Przepis

1. Przygotowanie jabłek

jabłka 600 gramów

Jabłka obieramy, usuwamy rdzeń i na grubo trzemy na paseczki.

Jabłka obieramy, usuwamy rdzeń i na grubo trzemy...

2. Przygotowanie ciasta

mleko półtłuste 1,5% 1 litr  mąka luksusowa pszenna T550 500 gramów  świeże drożdże 20 gramów  cukier kryształ 1 łyżeczka  cukier waniliowy 20 gramów  płatki owsiane 100 gramów

Do jabłek dodajemy mleko, mąkę, cukier, drożdże, cukier waniliowy i płatki owsiane. Wszystko razem dobrze mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Za ten czas ciasto nam delikatnie wyrośnie.

Do jabłek dodajemy mleko, mąkę, cukier,...

3. Smażymy naleśniki

Naleśniki smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu, ze średnicą naleśnika 18-20 cm. Naleśniki smażymy grubsze, bardziej jako placki a na jednego naleśnika potrzebujemy około 100-150 g ciasta.

Naleśniki smażymy na patelni bez dodatku...

4. Podajemy

Naleśniki podajemy posypane cukrem pudrem, albo delikatnie posmarowane marmoladą.

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się