Jabłkowe muffiny z posypką
Ulubione ciasteczka, pełne jabłuszek, które będą smakować nie tylko dzieciom.
przepis,fotoprzepis,jabłka,Muffiny,Sezonowe przepisy
Muffiny
Kategorie
Muffiny › Sezonowe przepisy › Sezon - Jabłka (jesień) › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (zima) ›
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 130 | gramów | |
cynamon mielony | 2 | łyżeczki | |
jabłka | 500 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
masło | 40 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 270 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 60 | gramów | |
olej słonecznikowy | 80 | mililitrów | |
proszek do pieczenia | 2 | łyżeczki | |
soda oczyszczona | ½ | łyżeczki | |
zsiadłe mleko 3,6% | 250 | mililitrów |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 270 gramów • proszek do pieczenia 2 łyżeczki • soda oczyszczona ½ łyżeczki • cynamon mielony 2 łyżeczki
W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sodę oczyszczoną oraz cynamon.
2.
jajka kurze 1 sztuka • cukier kryształ 100 gramów • olej słonecznikowy 80 mililitrów • zsiadłe mleko 3,6% 250 mililitrów
Jajko ubijamy razem z cukrem, olejem i zsiadłym mlekiem.
4.
Do ubitej masy dodajemy mączną mieszankę.
5.
Dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy.
6.
mąka luksusowa pszenna T550 60 gramów • masło 40 gramów • cukier kryształ 30 gramów
Posypkę przygotowujemy poprzez wymieszanie mąki z cukrem oraz masłem.
7.
Blachę na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami. Ciasto rozdzielamy do papilotków i posypujemy posypką.
8.
Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.
Smacznego!