Jabłkowe kostki
Soczyste gotowane jabłka w francuskim cieście.
przepis,fotoprzepis,jabłka,ciasto francuskie,Strudle,Sezonowe przepisy
Strudle
Kategorie
Strudle › Sezonowe przepisy › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (zima) › Sezon - Jabłka (jesień) ›
Składniki
Składniki
budyń waniliowy w proszku | 74 | gramów | |
ciasto francuskie | 500 | gramów | |
cukier kryształ | 150 | gramów | |
cukier puder | - | ||
cynamon mielony | 2 | łyżeczki | |
jabłka | 2500 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
kwas cytrynowy | ¼ | łyżeczki | |
nasiona słonecznika | - | ||
woda | 400 | mililitrów |
Przepis
1.
jabłka 2500 gramów • cukier kryształ 150 gramów • cynamon mielony 2 łyżeczki • kwas cytrynowy ¼ łyżeczki • woda 100 mililitrów
Mniejsze jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, usuwamy nasionka i kroimy na półksiężyce. Nie obieramy. Wkładamy do garnka, wsypujemy cukier, cynamon, sok z cytryny i podlewamy wodą.
2.
Doprowadzamy do wrzenia i często mieszając gotujemy pod przykrywką 15 minut. Garnek wkładamy do zimnej wody i ostudzamy.
3.
ciasto francuskie 500 gramów
Ciasto francuskie dzielimy na połowę i każdą połówkę na cienko rozwałkowujemy.
4.
woda 300 mililitrów • budyń waniliowy w proszku 74 gramów
W wodzie mieszamy budyń w proszku i dodajemy go do wystudzonych jabłek.
5.
Blachę (42x32cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy jedno ciasto a krawędzie lekko naciągamy na brzegi blachy. Nalewamy jabłkowe nadzienie.
6.
Przykrywamy drugim ciastem i przebijamy je widelcem.
7.
jajka kurze 1 sztuka • nasiona słonecznika
Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnkami słonecznika (pokrojonymi orzechami itp.)
8.
Pieczemy z rozgrzanym piekarniku 20 minut w temperaturze 200°C, potem temperaturę zwiększamy i dopiekamy 5 minut w temperaturze 225°C.
Smacznego!