Jabłkowe ciasto z tostowego chleba
przepis,fotoprzepis,chleb tostowy,jabłka,jabłka,Słodkie dania,Przepisy na potrawy dla dzieci,Sezonowe przepisy
Słodkie dania
Kategorie
Słodkie dania › Przepisy na potrawy dla dzieci › Sezonowe przepisy › Sezon - Jabłka (jesień) › Sezon - Jabłka (zima) ›
Składniki
Składniki
białko jajka | 4 | sztuki | |
chleb tostowy | 720 | gramów | |
cukier puder | 12 | łyżek | |
jabłka | 600 | gramów | |
masło | - | ||
mleko tłuste 3,5% | 400 | mililitrów | |
rodzynki | 100 | gramów | |
twaróg wiejski z grudkami | 500 | gramów | |
żółtko jajka | 4 | sztuki |
Przepis
2.
chleb tostowy 720 gramów • cukier puder 2 łyżki
Do brytfanny wkładamy 8 szt tostowego chleba i posypujemy cukrem.
3.
jabłka 300 gramów
Jabłka obieramy i trzemy na grubo. Równomiernie je rozkładamy na pierwszą warstwę chleba. Przykrywamy drugą warstwą chleba.
4.
twaróg wiejski z grudkami 500 gramów • cukier puder 4 łyżki • rodzynki 100 gramów
Twaróg mieszamy z cukrem i umytymi rodzynkami.
5.
Twaróg rozkładamy na drugą warstwę chleba.
6.
cukier puder 2 łyżki • jabłka 300 gramów
Przykrywamy trzecią warstwą chleba, posypujemy cukrem i ponownie rozkładamy obrane, na grubo starte jabłka. Przykrywamy czwartą warstwą chleba.
7.
mleko tłuste 3,5% 400 mililitrów • cukier puder 2 łyżki • żółtko jajka 4 sztuki
W mleku mieszamy cukier i żółtka.
8.
Zawartość brytfanny zalewamy zalewą. Brytfannę przykrywamy.
9.
Pieczemy 30 minut-y w temperaturze 200 °C.
10.
białko jajka 4 sztuki • cukier puder 2 łyżki
Z białek ubijamy gęstą pianę i dodajemy do niej cukier.
11.
Pianę rozsmarowujemy na upieczone ciasto.
12.
10 minut zapiekamy.
Smacznego!