Jabłkowe ciasto z lodami
Wypróbujcie to fantastyczne ciasto pieczone głównie z jabłek, pachnące cynamonem i przykryte chrupiącą słodką skórką z francuskiego ciasta.
przepis,fotoprzepis,jabłka,cynamon mielony,lody czekoladowe,Ciasta,Sezonowe przepisy
Ciasta
Kategorie
Ciasta › Sezonowe przepisy › Sezon - Jabłka (jesień) › Desery z jabłek › Jabłkowe ciasta › Sezon - Jabłka (zima) ›
Składniki
Składniki
bułka tarta | 1 | łyżka | |
ciasto francuskie | 200 | gramów | |
cukier kryształ | 3 | łyżki | |
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
cukier waniliowy | 8 | gramów | |
cynamon mielony | 1 | łyżeczka | |
imbir mielony | ½ | łyżeczki | |
jabłka | 900 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
lody czekoladowe | 200 | gramów | |
masło | 40 | gramów | |
mielona gałka muszkatołowa | ½ | łyżeczki | |
skrobia ziemniaczana | 1 | łyżka | |
suszone borówki brusznice | 15 | gramów |
Przepis
1.
jabłka 900 gramów
Jabłka obieramy, przekrawamy na ćwiartki, usuwamy pestki i jabłka przekrawamy na mniejsze ósemki.
4.
cynamon mielony 1 łyżeczka • imbir mielony ½ łyżeczki • mielona gałka muszkatołowa ½ łyżeczki
Dodajemy przyprawy i około minutę mieszamy, by smaki się połączyły.
5.
Dodajemy przygotowane jabłka i delikatnie mieszając obtaczamy je w słodkim sosie. Masę podgrzewamy na patelni około 3 minuty.
6.
suszone borówki brusznice 15 gramów • skrobia ziemniaczana 1 łyżka
Dodajemy garść suszonych borówek, masę posypujemy ziemniaczaną skrobią, mieszamy i odstawiamy z ognia.
8.
cukier waniliowy 8 gramów
Jabłkową masę równomiernie rozkładamy w formie, po wierzchu wyrównujemy i posypujemy waniliowym cukrem.
10.
Wypychamy ewentualne bąbelki z ciasta i nacinamy ciasto w kilku miejscach tak, aby podczas pieczenia miała gdzie unikać para.
11.
jajka kurze 1 sztuka • cukier kryształ 1 łyżeczka
Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy równomiernie cukrem.
12.
Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.
13. Serwowanie
lody czekoladowe 200 gramów
Ciasto kroimy na 6 części i podajemy jeszcze ciepłe z lodami wedle własnego smaku.
Smacznego!