Jabłkowe ciasto z czekoladą
Delikatne jesienne ciasto z ulubionych jabłek.
przepis,fotoprzepis,jabłka,Ciasta,Sezonowe przepisy
Ciasta
Kategorie
Ciasta › Sezonowe przepisy › Sezon - Jabłka (jesień) › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (zima) › Jabłkowe ciasta ›
Składniki
Składniki
białko jajka | 4 | sztuki | |
budyń waniliowy w proszku | 74 | gramów | |
cukier kryształ | 2 | łyżki | |
cukier puder | 150 | gramów | |
czekolada 70% | 10 | gramów | |
jabłka | 1200 | gramów | |
masło | 50 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 100 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 200 | gramów | |
olej słonecznikowy | 100 | mililitrów | |
proszek do pieczenia | 5 | łyżeczek | |
woda | 300 | mililitrów | |
żółtko jajka | 4 | sztuki |
Przepis
1.
żółtko jajka 4 sztuki • olej słonecznikowy 100 mililitrów • cukier puder 150 gramów • mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów
Żółtka ubijamy razem z cukrem na pianę. Dodajemy olej i mleko. Wszystko razem mieszamy.
2.
mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów • proszek do pieczenia 5 łyżeczek
Do ciasta dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mikserem mieszamy.
4.
Ciasto wylewamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy na 180°C 15 minut. Upieczony korpus odstawiamy do ostudzenia.
5.
jabłka 1200 gramów • cukier kryształ 2 łyżki • woda 150 mililitrów
Jabłka obieramy, usuwamy środek z pestkami i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka, podlewamy wodą, zasypujemy cukrem i dusimy 10 minut. Garnek odstawiamy i jeszcze gorące jabłka blenderem miksujemy.
7.
Wymieszany budyń dodajemy do rozmiksowanych jabłek i gotujemy dopóki masa nie zgęstnieje.
8.
Jeszcze ciepłą masę wylewamy na upieczony korpus, rozsmarowujemy i odstawiamy do ostudzenia.
10.
Czekoladę równomiernie rozsmarowujemy po wierzchu ciasta i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.
Smacznego!