PRZEPISY

Jabłkowe ciasto z cynamonem

Jabłkowe ciasto z cynamonem

bi-star-fillbi-starbi-starbi-starbi-star

Delikatne, smaczne, jabłkowe ciasto.

przepis,fotoprzepis,jabłka,Ciasta,Sezonowe przepisy

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ6łyżek
cukier puder1łyżka
cynamon mielony1łyżeczka
jabłka600gramów
jajka kurze1sztuka
masło150gramów
mąka chlebowa pszenna T750250gramów
skrobia kukurydziana1łyżka
skrobia kukurydziana-
sól1szczypta
woda50mililitrów

 

Przepis

1. 

cukier puder 1 łyżka  jajka kurze 1 sztuka  masło 150 gramów  sól 1 szczypta  mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów

Z wymienionych składników wyrabiamy ciasto "pâte à foncer". Zaczynamy od wymieszania miękkiego masła i cukru. Dodajemy jajka i sól. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Gotowe ciasto odkładamy na co najmniej pół godziny do lodówki.

2. 

jabłka 600 gramów

Jabłka obieramy, przekrawamy na ćwiartki, usuwamy pestki i jabłka przekrawamy na mniejsze ósemki.

Jabłka obieramy, przekrawamy na ćwiartki,...

3. 

cukier kryształ 6 łyżek  skrobia kukurydziana 1 łyżka  cynamon mielony 1 łyżeczka  woda 50 mililitrów

Jabłka wkładamy do garnka, posypujemy je skrobią kukurydzianą, cynamonem, cukrem i podlewamy wodą.

Jabłka wkładamy do garnka, posypujemy je...

4. 

Jabłka ciągle mieszając 10 minut gotujemy. Odstawiamy do wystudzenia.

Jabłka ciągle mieszając 10 minut gotujemy....

5. 

skrobia kukurydziana

Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy je na desce posypanej skrobią kukurydzianą na kształt okręgu.

Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy je...

6. 

Ciasto wkładamy do okrągłej formy na ciasto i brzegi ciasta naciągamy aż po brzegi formy.

Ciasto wkładamy do okrągłej formy na ciasto i...

7. 

Na cieście równomiernie rozkładamy przygotowany, chłodny, jabłkowy kompot.

Na cieście równomiernie rozkładamy...

8. 

Pieczemy 40 minut-y w temperaturze 180 °C.

Pieczemy 40 minut-y w temperaturze 180 °C....

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się