Jabłkowe ciasto z cynamonem
Delikatne, smaczne, jabłkowe ciasto.
przepis,fotoprzepis,jabłka,Ciasta,Sezonowe przepisy
Ciasta
Kategorie
Ciasta › Sezonowe przepisy › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (zima) › Sezon - Jabłka (jesień) › Jabłkowe ciasta ›
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 6 | łyżek | |
cukier puder | 1 | łyżka | |
cynamon mielony | 1 | łyżeczka | |
jabłka | 600 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
masło | 150 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 | gramów | |
skrobia kukurydziana | 1 | łyżka | |
skrobia kukurydziana | - | ||
sól | 1 | szczypta | |
woda | 50 | mililitrów |
Przepis
1.
cukier puder 1 łyżka • jajka kurze 1 sztuka • masło 150 gramów • sól 1 szczypta • mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów
Z wymienionych składników wyrabiamy ciasto "pâte à foncer". Zaczynamy od wymieszania miękkiego masła i cukru. Dodajemy jajka i sól. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Gotowe ciasto odkładamy na co najmniej pół godziny do lodówki.
2.
jabłka 600 gramów
Jabłka obieramy, przekrawamy na ćwiartki, usuwamy pestki i jabłka przekrawamy na mniejsze ósemki.
3.
cukier kryształ 6 łyżek • skrobia kukurydziana 1 łyżka • cynamon mielony 1 łyżeczka • woda 50 mililitrów
Jabłka wkładamy do garnka, posypujemy je skrobią kukurydzianą, cynamonem, cukrem i podlewamy wodą.
4.
Jabłka ciągle mieszając 10 minut gotujemy. Odstawiamy do wystudzenia.
5.
Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy je na desce posypanej skrobią kukurydzianą na kształt okręgu.
6.
Ciasto wkładamy do okrągłej formy na ciasto i brzegi ciasta naciągamy aż po brzegi formy.
7.
Na cieście równomiernie rozkładamy przygotowany, chłodny, jabłkowy kompot.
8.
Pieczemy 40 minut-y w temperaturze 180 °C.
Smacznego!