Jabłkowa pełnoziarnista legumina z cynamonową pianą
Ulubiona legumina z pełnoziarnistego pieczywa, pełna zdrowych jabłek i z dużą warstwą zapieczonej białkowej piany.
przepis,fotoprzepis,pieczywo pełnoziarniste,jabłka,jabłka,cynamon mielony,cynamon mielony,cynamon mielony,Słodkie dania,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Słodkie dania
Kategorie
Słodkie dania › Bezglutenowe › Sezonowe przepisy › Sezon - Jabłka (jesień) › Sezon - Jabłka (zima) ›
Składniki
Składniki
białko jajka | 6 | sztuk | |
cukier kryształ | 3 | łyżki | |
cukier puder | 2 | łyżki | |
cukier puder | 80 | gramów | |
cynamon mielony | 2 | łyżeczki | |
jabłka | 4 | sztuki | |
masło | - | ||
masło | 50 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 400 | mililitrów | |
pieczywo pełnoziarniste | 280 | gramów | |
żółtko jajka | 4 | sztuki |
Przepis
1.
pieczywo pełnoziarniste 280 gramów
Cztery większe pełnoziarniste podłużne bułki kroimy wzdłuż na ćwiartki.
2.
mleko tłuste 3,5% 400 mililitrów • żółtko jajka 4 sztuki • cukier puder 80 gramów
W prostokątnej misce mieszamy mleko, żółtka i cukier.
4.
Bułki stopniowo moczymy w żółtkach z mlekiem...
5.
...i układamy pierwszą warstwę na dnie naczynia.
9.
jabłka 2 sztuki • cukier kryształ 1.5 łyżki • cynamon mielony ½ łyżeczki
Przykrywamy kolejną warstwą namoczonych bułek, ponownie kładziemy jabłka, cukier i cynamon.
10.
Kładziemy ostatnią warstwę namoczonych bułek i zalewamy resztą mleka.
12.
Przykrywamy folią aluminiową i 30 minut pieczemy w temperaturze 180°C.
13.
białko jajka 6 sztuk • cukier puder 2 łyżki • cynamon mielony 1 łyżeczka
Z białek ubijamy gęstą pianę, dodajemy do niej cukier i cynamon.
14.
Cynamonową pianą smarujemy leguminę...
15.
...i zapiekamy jeszcze 10 minut.
16.
Po ostudzeniu na temperaturę konsumpcyjną kroimy na porcje wielkości według smaku.
Smacznego!