PRZEPISY

Jabłkowa pełnoziarnista legumina z cynamonową pianą

Jabłkowa pełnoziarnista legumina z cynamonową pianą

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Ulubiona legumina z pełnoziarnistego pieczywa, pełna zdrowych jabłek i z dużą warstwą zapieczonej białkowej piany.

przepis,fotoprzepis,pieczywo pełnoziarniste,jabłka,jabłka,cynamon mielony,cynamon mielony,cynamon mielony,Słodkie dania,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy

Słodkie dania

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

białko jajka6sztuk
cukier kryształ3łyżki
cukier puder2łyżki
cukier puder80gramów
cynamon mielony2łyżeczki
jabłka4sztuki
masło-
masło50gramów
mleko tłuste 3,5%400mililitrów
pieczywo pełnoziarniste280gramów
żółtko jajka4sztuki

 

Przepis

1. 

pieczywo pełnoziarniste 280 gramów

Cztery większe pełnoziarniste podłużne bułki kroimy wzdłuż na ćwiartki.

Cztery większe pełnoziarniste podłużne bułki...

2. 

mleko tłuste 3,5% 400 mililitrów  żółtko jajka 4 sztuki  cukier puder 80 gramów

W prostokątnej misce mieszamy mleko, żółtka i cukier.

W prostokątnej misce mieszamy mleko, żółtka i...

3. 

masło

Głębokie naczynie żaroodporne natłuszczamy grubo masłem.

Głębokie naczynie żaroodporne natłuszczamy...

4. 

Bułki stopniowo moczymy w żółtkach z mlekiem...

Bułki stopniowo moczymy w żółtkach z...

5. 

...i układamy pierwszą warstwę na dnie naczynia.

...i układamy pierwszą warstwę na dnie...

6. 

jabłka 2 sztuki

Jabłka myjemy i trzemy na tarce razem ze skórką.

Jabłka myjemy i trzemy na tarce razem ze...

7. 

cukier kryształ 1.5 łyżki

Rozkładamy na bułkach. Posypujemy cukrem...

Rozkładamy na bułkach. Posypujemy cukrem......

8. 

cynamon mielony ½ łyżeczki

...i cynamonem.

...i cynamonem....

9. 

jabłka 2 sztuki  cukier kryształ 1.5 łyżki  cynamon mielony ½ łyżeczki

Przykrywamy kolejną warstwą namoczonych bułek, ponownie kładziemy jabłka, cukier i cynamon.

Przykrywamy kolejną warstwą namoczonych bułek,...

10. 

Kładziemy ostatnią warstwę namoczonych bułek i zalewamy resztą mleka.

Kładziemy ostatnią warstwę namoczonych bułek i...

11. 

masło 50 gramów

Na wierzch trzemy masło.

Na wierzch trzemy masło....

12. 

Przykrywamy folią aluminiową i 30 minut pieczemy w temperaturze 180°C.

Przykrywamy folią aluminiową i 30 minut pieczemy...

13. 

białko jajka 6 sztuk  cukier puder 2 łyżki  cynamon mielony 1 łyżeczka

Z białek ubijamy gęstą pianę, dodajemy do niej cukier i cynamon.

Z białek ubijamy gęstą pianę, dodajemy do niej...

14. 

Cynamonową pianą smarujemy leguminę...

Cynamonową pianą smarujemy leguminę......

15. 

...i zapiekamy jeszcze 10 minut.

...i zapiekamy jeszcze 10 minut....

16. 

Po ostudzeniu na temperaturę konsumpcyjną kroimy na porcje wielkości według smaku.

Po ostudzeniu na temperaturę konsumpcyjną kroimy...

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się