PRZEPISY

Indyjskie placki chlebowe Chapati

Indyjskie placki chlebowe Chapati

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star

Chlebowe placki Chapati są tradycyjnym indyjskim dodatkiem. Te placki mają wiele postaci - podstawowe składają się tylko z mąki i wody.

przepis,fotoprzepis,mąka żytnia pełnoziarnista,woda,Chleb,Kuchnia indyjska

Chleb

Kuchnia indyjska

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

Czerwona soczewica ze szpinakiem przepis-
Pikantne jabłkowe chutney z kokosem przepis-
Porowa sałatka z jogurtem przepis-
Ryż Basmati - podstawowy przepis na przygotowanie przepis-
masło-
mąka żytnia pełnoziarnista200gramów
woda100mililitrów
Ćwikłowe kofty przepis-

 

Przepis

1. 

mąka żytnia pełnoziarnista 200 gramów  woda 100 mililitrów

Do mąki ( w Indiach na ich przygotowanie używa się pełnoziarnistą mąkę Atta) wlewamy ciepłą (nie gorącą) wodę.

Do mąki ( w Indiach na ich przygotowanie używa...

2. 

Wyrabiamy zwarte, delikatne, ale raczej sztywniejsze ciasto. Ciasto jest dobrze dłużej wyrabiać, co najmniej 8-10 minut.

Wyrabiamy zwarte, delikatne, ale raczej...

3. 

Ciasto dzielimy na 10 kuleczek. Każdą kuleczkę rozwałkowujemy na cienko, na średnicę około 15 cm. Rozwałkowujemy według możliwości bez tego, abyśmy placki podsypywali mąką. Najlepiej to idzie na plastikowej podkładce, podczas gdy każdą część placka chwytamy na brzegu i od środka rozwałkowujemy. Jeśli się jednak placek przyklei podsypujemy go bardzo małą ilością mąki.

Ciasto dzielimy na 10 kuleczek. Każdą kuleczkę...

4. 

Placki układamy na czystą kuchenną ściereczkę i przykrywamy.

Placki układamy na czystą kuchenną ściereczkę...

5. 

Patelnię rozgrzewamy na stałą, wysoką temperaturę. Smażymy na sucho. Wkładamy placka i na chwilę zostawiamy (około 15 sekund) by się podgrzał.

Patelnię rozgrzewamy na stałą, wysoką...

6. 

Placka obracamy i wtedy będzie się nadmuchiwał.

Placka obracamy i wtedy będzie się nadmuchiwał....

7. 

Czystą ściereczką go dociskamy o dno patelni i krótko smażymy. Czy jest upieczony poznamy według tego, że się na nim pokazują przypieczone plamki.

Czystą ściereczką go dociskamy o dno patelni i...

8. 

masło

Chapati smarujemy z jednej strony roztopionym masłem...

Chapati smarujemy z jednej strony roztopionym...

9. 

...i kładziemy na siebie. Od razu podajemy, placki są najlepsze ciepłe.

...i kładziemy na siebie. Od razu podajemy,...

10. 

Ryż Basmati - podstawowy przepis na przygotowanie przepis  Czerwona soczewica ze szpinakiem przepis  Ćwikłowe kofty przepis  Pikantne jabłkowe chutney z kokosem przepis  Porowa sałatka z jogurtem przepis

Chapati są bardzo smaczne i podczas konsumpcji indyjskich dań służą jako sztućce. Plackami w Indiach nabiera się wszystkie dania, które są oferowane w menu. Tu jest mała foto inspiracja.

Chapati są bardzo smaczne i podczas konsumpcji...

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się