Indyjskie ciasto z kaszy manny
Halawa (Sooji Ka Halwa) to lubiane słodkie indyjskie ciasto. Jest bardzo smaczne a jego przygotowanie jest bardzo łatwe.
przepis,fotoprzepis,kasza manna,mleko tłuste 3,5%,cukier kryształ,Ciasta,Kuchnia indyjska,,Wegetariańskie przepisy
Ciasta
Kuchnia indyjska
Składniki
Składniki
Klarowane masło przepis | 50 | gramów | |
cukier kryształ | 200 | gramów | |
kasza manna | 250 | gramów | |
mielony kardamon | ½ | łyżeczki | |
migdały | 10 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 300 | mililitrów | |
orzechy nerkowca naturalne | 25 | gramów | |
rodzynki | 25 | gramów | |
woda | 400 | mililitrów |
Przepis
1.
woda 400 mililitrów • mleko tłuste 3,5% 300 mililitrów • cukier kryształ 200 gramów
Wodę mieszamy z mlekiem, wsypujemy cukier i podgrzewając roztapiamy cukier. Odstawiamy z ognia.
3.
migdały 10 gramów • orzechy nerkowca naturalne 25 gramów • rodzynki 25 gramów
Migdały, orzechy i rodzynki siekamy.
4.
Klarowane masło przepis 50 gramów
Na patelni roztapiamy masło i wsypujemy migdały, orzechy i rodzynki.
5.
Smażymy.
7.
Kaszę mieszamy i lekko podsmażamy.
8.
Powoli wlewamy mleko i ciągle mieszamy.
9.
Kaszę rozgotowujemy a mleko wsiąka, ...
10.
... aż uzyskamy gęstą kaszę, trudniej mieszającej się konsystencji.
11.
Kaszę kładziemy na tackę ze stali nierdzewnej i łyżką namoczoną w wodzie ją równomiernie, na wysokość około 1 - 1,5 cm, dociskamy. Odstawiamy na około godzinę do stężenia i ostudzenia.
12.
Kroimy i odstawiamy jeszcze do ostudzenia.
13.
Podajemy bezpośrednio na tacce na której była przygotowana. Deser można włożyć do lodówki, ale podczas podawania nie powinien być zimny.
Smacznego!