Indyjski maślany kurczak

Maślany kurczak (Murgh Makhani) jest delikatnie pikantnym północnoindyjskim daniem ulubionym na całym świecie. Smaczne mięso w wspaniałym sosie podajemy z ryżem, albo z indyjskimi chlebowymi plackami.
przepis,fotoprzepis,mięso z kurczaka bez kości,Kurczak,Kuchnia indyjska,Bezglutenowe
Kurczak
Kuchnia indyjska
Pichcił
Ilość porcji
6
Masa porcji
209 g
Energia porcji
578 kcal
Czas przygotowania
1 h. 30 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
Kozieradka pospolita - suszone liście | 2 33 | łyżeczki kcal | |
cebula | 100 44 | gramów kcal | |
cukier kryształ | ½ 31 | łyżki kcal | |
czarny pieprz mielony | ¼ 5 | łyżeczki kcal | |
czosnek | 20 22 | gramów kcal | |
goździki mielone | ¼ 4 | łyżeczki kcal | |
korzeń imbiru | 20 6 | gramów kcal | |
masło | 125 918 | gramów kcal | |
mielony kardamon | ¼ 5 | łyżeczki kcal | |
mięso z kurczaka bez kości | 400 480 | gramów kcal | |
olej do smażenia | 5 675 | łyżek kcal | |
orzechy nerkowca naturalne | 100 574 | gramów kcal | |
papryka czerwona mielona ostra | 2 32 | łyżeczki kcal | |
przecier pomidorowy | 200 136 | mililitrów kcal | |
przyprawa Garam masala | 1 18 | łyżeczka kcal | |
przyprawa kurkuma | 1 16 | łyżeczka kcal | |
sok z cytryny | 1 4 | łyżka kcal | |
sól | ½ 0 | łyżeczki kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 150 467 | mililitrów kcal |
Przepis
1. Przygotowanie mięsa
mięso z kurczaka bez kości 400 gramów • czosnek 20 gramów • korzeń imbiru 20 gramów • sól ½ łyżeczki • papryka czerwona mielona ostra 1 łyżeczka
Mięso z kurczaka myjemy, kroimy na małe kostki, albo paski. Mieszamy je z przeciśniętym czosnkiem, imbirem, solą i papryką. Razem marynujemy co najmniej pół godziny, idealnie przez noc.


3.
Usmażone kawałki mięsa przekładamy z patelni na talerz.

4.
cebula 100 gramów • przyprawa Garam masala 1 łyżeczka • papryka czerwona mielona ostra 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • przyprawa kurkuma 1 łyżeczka • goździki mielone ¼ łyżeczki • mielony kardamon ¼ łyżeczki
Do wypieku na patelni dodajemy cebulę, przyprawy,...


6.
przecier pomidorowy 200 mililitrów • orzechy nerkowca naturalne 100 gramów
Dodajemy przecier pomidorowy i orzeszki. Wszystko razem zagotowujemy.

7.
Konsystencja miałaby być płynna. Według potrzeby dolewamy wodę.

8.
Masę na chwilę odstawiamy do ostudzenia i miksujemy.

9.
śmietana do ubijania (30-33%) 150 mililitrów • Kozieradka pospolita - suszone liście 2 łyżeczki • cukier kryształ ½ łyżki • sok z cytryny 1 łyżka
Sos przelewamy do garnka, dodajemy zioła, śmietanę, przygotowane mięso i ciągle mieszając razem zagotowujemy. Ewentualnie doprawiamy cukrem i sokiem z cytryny.

Smacznego!