PRZEPISY

Indyjski maślany kurczak

Indyjski maślany kurczak

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star

Maślany kurczak (Murgh Makhani) jest delikatnie pikantnym północnoindyjskim daniem ulubionym na całym świecie. Smaczne mięso w wspaniałym sosie podajemy z ryżem, albo z indyjskimi chlebowymi plackami.

przepis,fotoprzepis,mięso z kurczaka bez kości,Kurczak,Kuchnia indyjska,Bezglutenowe

Kurczak

Kuchnia indyjska

Pichcił

Ilość porcji

6

Masa porcji

209 g

Energia porcji

578 kcal

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

Kozieradka pospolita - suszone liście

2

33

łyżeczki

kcal

cebula

100

44

gramów

kcal

cukier kryształ

½

31

łyżki

kcal

czarny pieprz mielony

¼

5

łyżeczki

kcal

czosnek

20

22

gramów

kcal

goździki mielone

¼

4

łyżeczki

kcal

korzeń imbiru

20

6

gramów

kcal

masło

125

918

gramów

kcal

mielony kardamon

¼

5

łyżeczki

kcal

mięso z kurczaka bez kości

400

480

gramów

kcal

olej do smażenia

5

675

łyżek

kcal

orzechy nerkowca naturalne

100

574

gramów

kcal

papryka czerwona mielona ostra

2

32

łyżeczki

kcal

przecier pomidorowy

200

136

mililitrów

kcal

przyprawa Garam masala

1

18

łyżeczka

kcal

przyprawa kurkuma

1

16

łyżeczka

kcal

sok z cytryny

1

4

łyżka

kcal

sól

½

0

łyżeczki

kcal

śmietana do ubijania (30-33%)

150

467

mililitrów

kcal

 

Przepis

1. Przygotowanie mięsa

mięso z kurczaka bez kości 400 gramów  czosnek 20 gramów  korzeń imbiru 20 gramów  sól ½ łyżeczki  papryka czerwona mielona ostra 1 łyżeczka

Mięso z kurczaka myjemy, kroimy na małe kostki, albo paski. Mieszamy je z przeciśniętym czosnkiem, imbirem, solą i papryką. Razem marynujemy co najmniej pół godziny, idealnie przez noc.

Mięso z kurczaka myjemy, kroimy na małe kostki,...

2. 

olej do smażenia 5 łyżek

Marynowane kawałki mięsa smażymy na różowo na oleju.

Marynowane kawałki mięsa smażymy na różowo na...

3. 

Usmażone kawałki mięsa przekładamy z patelni na talerz.

Usmażone kawałki mięsa przekładamy z patelni...

4. 

cebula 100 gramów  przyprawa Garam masala 1 łyżeczka  papryka czerwona mielona ostra 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  przyprawa kurkuma 1 łyżeczka  goździki mielone ¼ łyżeczki  mielony kardamon ¼ łyżeczki

Do wypieku na patelni dodajemy cebulę, przyprawy,...

Do wypieku na patelni dodajemy cebulę,...

5. 

masło 125 gramów

... masło i smażymy wszystko razem kilka minut.

... masło i smażymy wszystko razem kilka minut....

6. 

przecier pomidorowy 200 mililitrów  orzechy nerkowca naturalne 100 gramów

Dodajemy przecier pomidorowy i orzeszki. Wszystko razem zagotowujemy.

Dodajemy przecier pomidorowy i orzeszki. Wszystko...

7. 

Konsystencja miałaby być płynna. Według potrzeby dolewamy wodę.

Konsystencja miałaby być płynna. Według...

8. 

Masę na chwilę odstawiamy do ostudzenia i miksujemy.

Masę na chwilę odstawiamy do ostudzenia i...

9. 

śmietana do ubijania (30-33%) 150 mililitrów  Kozieradka pospolita - suszone liście 2 łyżeczki  cukier kryształ ½ łyżki  sok z cytryny 1 łyżka

Sos przelewamy do garnka, dodajemy zioła, śmietanę, przygotowane mięso i ciągle mieszając razem zagotowujemy. Ewentualnie doprawiamy cukrem i sokiem z cytryny.

Sos przelewamy do garnka, dodajemy zioła,...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się