Indyczy gulasz
Gulasz z duszonych indyczych piersi na łagodnej słodkiej śmietanie nadaje się do kluseczek, ale również do makaronów czy ryżu. Jest to klasyczne i efektowne mało wymagające danie.
przepis,fotoprzepis,piersi z indyka,mielona czerwona papryka,śmietana do ubijania (30-33%),Indyk
Indyk
Kategorie
Indyk ›
Składniki
Składniki
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
mielona czerwona papryka | 1 | łyżeczka | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1 | łyżka | |
olej rzepakowy | 3 | łyżki | |
piersi z indyka | 850 | gramów | |
sól | ¾ | łyżeczki | |
woda | 1 | litr | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 | mililitrów |
Przepis
2.
piersi z indyka 850 gramów • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • mielona czerwona papryka 1 łyżeczka • woda 1 litr
Mięso z indyka kroimy na kawałeczki i dodajemy do cebuli. Często mieszając czekamy aż mięso naciągnie i będzie białe. Doprawiamy mielonym pieprzem i czerwoną papryką. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości około 50 minut.
3.
śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka • sól ¾ łyżeczki
Mąkę dobrze mieszamy żeby nie było grudek ze śmietaną i ciągle mieszając powoli wlewamy ją do ugotowanego mięsa. Doprowadzamy do małego wrzenia i odstawiamy na bok. Doprawiamy solą.
Smacznego!