Indycze piersi faszerowane mielonym mięsem i ryżem
Mięsna rolada z indyczych piersi faszerowana kombinacją mielonego mięsa oraz ryżu.
przepis,fotoprzepis,ryż,piersi z indyka,sterylizowana czerwona kapusta,wieprzowe mięso mielone,Indyk,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Indyk
Składniki
Składniki
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
mielona czerwona papryka | - | ||
oliwa | 2 | łyżki | |
piersi z indyka | 500 | gramów | |
ryż | 100 | gramów | |
sterylizowana czerwona kapusta | 150 | gramów | |
sól | 0 | ||
wieprzowe mięso mielone | 200 | gramów | |
woda | 200 | mililitrów |
Przepis
1.
ryż 100 gramów • piersi z indyka 500 gramów • sterylizowana czerwona kapusta 150 gramów • wieprzowe mięso mielone 200 gramów • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • sól
Ryż gotujemy w słonej wodzie, odstawiamy do ostudzenia. Indycze piersi myjemy, kroimy na jak największe płaty, które lekko potłuczemy. Układamy je na desce kuchennej tak, aby się częściowo na siebie przykryły i utworzyły spoisty płat mięsa. Na mięsie rozkładamy czerwoną kapustę, a do środka formujemy walec z mielonego mięsa zmieszanego z ryżem oraz pieprzem.
2.
mielona czerwona papryka • sól • oliwa 2 łyżki • woda 200 mililitrów
Przy pomocy igieł kuchennych oraz nici łączymy brzegi indyczego mięsa i tworzymy roladę czy bardziej mięsny walec. Roladę przekładamy na brytfannę, polewamy oliwą z oliwek, posypujemy mieloną czerwoną papryką oraz solą. Dolewamy wodę. Pieczemy pod przykryciem około godziny przy średniej temperaturze we wcześniej rozgrzanym piekarniku. Po upieczeniu z rolady usuwamy igły oraz nici, a następnie zostawiamy zakrytą do czasu podania.
3.
Podajemy z gotowanymi ziemniakami oraz sałatką warzywną.
Smacznego!