Indycza rolada ze szpinakiem i jajecznicą

Bardzo smaczna mięsna rolada, która zwróci uwagę swoim kolorem i będzie się wyróżniać na waszym wielkanocnym stole.
przepis,fotoprzepis,jajka kurze,piersi z indyka,świeże liście szpinaku,Indyk,Wielkanoc,Bezglutenowe
Indyk
Pichcił
Ilość porcji
16
Masa porcji
91 g
Energia porcji
93 kcal
Czas przygotowania
1 h. 10 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
jajka kurze | 5 440 | sztuk kcal | |
masło | 1 111 | łyżka kcal | |
mielona czerwona papryka | 1 16 | łyżeczka kcal | |
papryka czerwona kapia świeża | 80 24 | gramów kcal | |
piersi z indyka | 1 870 | kilogram kcal | |
sól | 1.75 0 | łyżeczki kcal | |
świeże liście szpinaku | 60 20 | gramów kcal |
Przepis


3.
...i smażymy jajecznicę.


5.
...i kroimy na jak największe płaty (najlepiej w poprzek włókien), około 0,8 cm grubości.

6.
Mięso rozklepujemy na cienko, ale tak, byśmy je nie potargali.

7.
sól 1 łyżeczka • mielona czerwona papryka 1 łyżeczka
Mięso rozkładamy na papierze do pieczenia na wielkość 30x30 cm, posypujemy solą i papryką. Pod mięso możemy sobie przygotować kuchenne nitki, którymi będziemy roladę wiązać.

8.
świeże liście szpinaku 60 gramów • papryka czerwona kapia świeża 80 gramów
Szpinak myjemy, oczyszczamy paprykę i kroimy na długie paseczki. Na mięsie rozkładamy szpinak. Na stronie w którą będziemy roladę zawijać zostawiamy około 5 cm wolny brzeg. Na szpinak dajemy jajecznicę a na brzeg, skąd zaczniemy roladę zawijać, kładziemy paprykę.

9.
Roladę zawijamy...

10.
...i dociskamy kuchenną nitką.

11.
Roladę przekładamy na natłuszczone naczynie żaroodporne, smarujemy olejem, solimy i posypujemy papryką. Do naczynia wlewamy troszkę wody. Przykrywamy i pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C. Potem odkrywamy, polewamy wypiekiem, zostawiamy odkryte i zapiekamy 10 minut.

12.
Po upieczeniu usuwamy nitki. Ciepłą roladę kroimy, jeśli chcemy ją od razu podawać. Przy podawaniu na zimno kroimy ją dopiero po całkowitym ostygnięciu.

Smacznego!