Imbirowy sos
Doskonały sos do pieczonego, gotowanego, duszonego, parzonego ..... mięsa.
przepis,fotoprzepis,korzeń imbiru,Sosy
Sosy
Kategorie
Sosy ›
Składniki
Składniki
biały jogurt | 100 | mililitrów | |
cukier trzcinowy | 2 | łyżki | |
czerwona cebula | 80 | gramów | |
czosnek | 4 | ząbki | |
korzeń imbiru | 25 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 100 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 20 | gramów | |
oliwa | 2 | łyżki | |
suszona papryczka chili | ½ | sztuki | |
sól | ½ | łyżeczki | |
woda | 200 | mililitrów |
Przepis
1.
czerwona cebula 80 gramów • oliwa 2 łyżki • cukier trzcinowy 2 łyżki
Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju. Dodajemy cukier, który karmelizujemy.
2.
korzeń imbiru 25 gramów • czosnek 4 ząbki • suszona papryczka chili ½ sztuki
Imbir i czosnek obieramy i na drobno trzemy. Dodajemy je razem z chili papryczką do cebuli. Krótko wszystko razem smażymy.
4.
mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów • biały jogurt 100 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 20 gramów
W mleku mieszamy jogurt i mąkę. Masę wlewamy do gotujących się składników i wszystko razem zagotowujemy.
5.
Sos troszkę ostudzamy i blenderem miksujemy na gładko.
6. Wartość energetyczna
100ml 85,2 kcal
porcja (125ml) 106,5 kcal
Smacznego!