Imbirowe ciasteczka
Chrupiące świąteczne ciasteczka z imbirem są po upieczeniu twarde. Trzeba je zamknąć w pojemniku na co najmniej tydzień, przez ten czas dostatecznie zmiękną.
przepis,fotoprzepis,cukier puder,mąka chlebowa pszenna T750,mąka chlebowa pszenna T750,imbir mielony,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
cukier puder | 110 | gramów | |
imbir mielony | 1 | łyżka | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
mleko półtłuste 1,5% | - | ||
mąka chlebowa pszenna T750 | 110 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - |
Przepis
1.
jajka kurze 2 sztuki • cukier puder 110 gramów • imbir mielony 1 łyżka
Jajka mieszamy z cukrem i płaską łyżką imbiru.
3.
... i wyrabiamy gęste nielepiące się ciasto. Według potrzeby możemy dodać 2-3 łyżki mleka. Odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny.
4.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 2,5 mm i wykrawamy. Wykrojone kształty układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5.
Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku.
Smacznego!