Hokkaido babka z twarogiem
Wspaniale delikatna i soczysta babka.
przepis,fotoprzepis,dynia hokkaido,Babki
Babki
Składniki
Składniki
cukier puder | - | ||
cukier trzcinowy | 75 | gramów | |
cynamon mielony | ½ | łyżeczki | |
cynamon mielony | - | ||
dynia hokkaido | 350 | gramów | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
masło | 25 | gramów | |
masło | - | ||
mleko tłuste 3,5% | 100 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 200 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
olej słonecznikowy | 50 | mililitrów | |
soda oczyszczona | 1 | łyżeczka | |
twaróg granulowany | 250 | gramów | |
woda | 150 | mililitrów |
Przepis
3.
woda 150 mililitrów • cynamon mielony ½ łyżeczki
Dodajemy dynię, dolewamy wodę i dodajemy cynamon. 10 minut dusimy.
4.
cukier trzcinowy 75 gramów
Odstawiamy z ognia, dodajemy cukier i odstawiamy do ostudzenia (najszybciej w zimnej wodnej kąpieli).
5.
Dyniową masę przekładamy do miski,...
6.
mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów • olej słonecznikowy 50 mililitrów • jajka kurze 3 sztuki
... dodajemy mleko, olej i jajka. Mieszamy.
7.
mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów • soda oczyszczona 1 łyżeczka
Dosypujemy mąkę z sodą oczyszczoną i mieszamy.
9.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wkładamy ciasto.
10.
Pieczemy 50 minut-y w temperaturze 175 °C.
11.
cynamon mielony • cukier puder
Upieczoną i ostudzoną babkę przewracamy i posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem.
12.
Kroimy.
Smacznego!