Hamburgery wieprzowe
Smaczne soczyste hamburgery wieprzowe z serem.
przepis,fotoprzepis,wieprzowe mięso mielone,ser Ementaler,Wieprzowina,Przepisy na letnie grillowanie
Wieprzowina
Składniki
Składniki
biała podłużna bułka | 1 | sztuka | |
bułka | 6 | sztuk | |
cebula | 84 | gramów | |
czarny pieprz mielony | - | ||
jajka kurze | 1 | sztuka | |
nać pietruszki | - | ||
ogórek konserwowy | 53 | gramów | |
papryka konserwowa odmiany kapia | 65 | gramów | |
ser Ementaler | 200 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
wieprzowe mięso mielone | 500 | gramów |
Przepis
1.
papryka konserwowa odmiany kapia 65 gramów • ogórek konserwowy 53 gramów
Paprykę i ogórek kroimy na mniejsze kawałki.
2.
wieprzowe mięso mielone 500 gramów • cebula 84 gramów
Do miski wkładamy mielone wieprzowe mięso, dodajemy drobno pokrojoną cebulę.
3.
nać pietruszki • biała podłużna bułka 1 sztuka
Świeżą lub suszoną natkę pietruszki, bułkę kroimy. Dodajemy do mięsnej masy.
4.
jajka kurze 1 sztuka • sól 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony
Do mięsnej masy dodajemy jeszcze jajka, wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec solimy i pieprzymy. Pozostawiamy na 30 minut w chłodnym miejscu, aby smaki mogły się wymieszać.
5.
bułka 6 sztuk • ser Ementaler 200 gramów
Z mięsa formujemy wyższe hamburgery, które smażymy z każdej strony przez około 3 minuty na grillu lub na patelni do grillowania. Podczas grillowania kroimy 6 lub 5 grubych plastrów sera. Pod koniec grillowania dodajemy przekrojone na połówki pieczywo, aby delikatnie się przypiekło.
6.
Na dolną połówkę bułki dodajemy liść sałaty, przykrywamy upieczonym mięsem, serem i pokrojonym w plasterki pomidorem. Przykrywamy górną połową bułki.
Smacznego!