Hamburgerowe bułki
Sprawdzona procedura na przygotowanie delikatnego drożdżowego ciasta. Bułki nadają się na przygotowanie hamburgerów.
przepis,fotoprzepis,masło,mąka luksusowa pszenna T550,mąka luksusowa pszenna T550,świeże drożdże,Pieczywo
Pieczywo
Kategorie
Pieczywo ›
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 2 | łyżki | |
masło | 100 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 300 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 400 | gramów | |
sól | 1.5 | łyżeczki | |
woda | 150 | mililitrów | |
świeże drożdże | 20 | gramów |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów • woda 150 mililitrów • masło 100 gramów
W garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy masło w mleku i wodzie.
2.
mąka luksusowa pszenna T550 300 gramów • sól 1.5 łyżeczki • cukier kryształ 2 łyżki • świeże drożdże 20 gramów
Do miski dajemy mąkę, sól, cukier i drożdże. Dolewamy przygotowane masło, rozpuszczone w mleku. Uwaga, nie może mieć więcej niż 50°C. Lekko mieszamy mleko z drożdżami i cukrem i odstawiamy przykryte na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować i zrobił się zakwas.
3.
mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów
Ciasto mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę. Po dodaniu mąki ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 25 minut.
4.
Wyrośnięte ciasto wyciągamy na posypaną mąką stolnicę. Stopniowym dzieleniem uzyskamy 12 kulek z których delikatnie formujemy bułki.
5.
Pieczemy 10-12 minut w rozgrzanym piekarniku na 220°C.
Smacznego!