Gulasz z piwem
Gęsty gulasz z wołowego i wieprzowego mięsa o smaku piwa.
przepis,fotoprzepis,cebula,mięso wołowe - karkówka,piwo jasne,łopatka wieprzowa,Wołowina,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Wołowina
Składniki
Składniki
cebula | 1 | kilogram | |
czosnek | 8 | ząbków | |
mięso wołowe - karkówka | 500 | gramów | |
pasta paprykowa - ostra | - | ||
piwo jasne | 150 | mililitrów | |
przecier pomidorowy | 400 | mililitrów | |
przyprawa do gulaszu | 2 | łyżeczki | |
smalec | 30 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
sól | - | ||
woda | 2 | łyżki | |
woda | 800 | mililitrów | |
woda | - | ||
łopatka wieprzowa | 500 | gramów |
Przepis
1.
cebula 1 kilogram • smalec 30 gramów • woda 2 łyżki
Cebulę obieramy, kroimy na drobno i wkładamy do garnka z roztopionym smalcem. Powoli i często mieszając smażymy prawie pół godziny. Cebula musi się zeszklić, delikatnie ściemnieć ale nie może się przypalić. Według potrzeby możemy ją podlać odrobiną wody.
2.
mięso wołowe - karkówka 500 gramów • piwo jasne 150 mililitrów • sól 1 łyżeczka • przyprawa do gulaszu 2 łyżeczki • woda 800 mililitrów
Wołowe mięso myjemy, kroimy na kostki, dodajemy do cebuli i smażymy aż naciągnie. Dolewamy piwo, wodę, solimy, doprawiamy i gotujemy prawie do miękkości mięsa.
3.
łopatka wieprzowa 500 gramów • przecier pomidorowy 400 mililitrów • pasta paprykowa - ostra • woda • czosnek 8 ząbków • sól
Wieprzowe mięso myjemy, kroimy na kostki i dodajemy do wołowego mięsa. Dodajemy przecier i paprykową pastę (według smaku). Jeśli woda podczas gotowania pierwszego mięsa zbyt wyparowała, dolewamy jej. Gotujemy do miękkości mięsa. Na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek i według smaku dosalamy.
4.
Podajemy z parzonym knedlem.
Smacznego!