Gulasz węgierski
Świetny przepis na oryginalny gulasz węgierski. Gulasz składa się wyłącznie z mięsa, cebuli, papryki oraz pomidorów. Jest bardzo smaczny i nawet bez żadnego dodatkowego zagęszczenia jest dostatecznie gęsty. Tradycyjnie podajemy z haluszkami, jednak bez przeszkód można go serwować także z knedlem.
przepis,fotoprzepis,cebula,pomidory,papryka,mięso wołowe przednie,Wołowina,Kuchnia węgierska
Wołowina
Kuchnia węgierska
Składniki
Składniki
Kluski haluszki przepis | - | ||
cebula | 500 | gramów | |
mielona czerwona papryka | 1.5 | łyżki | |
mięso wołowe przednie | 1 | kilogram | |
papryka | 2 | sztuki | |
papryka mielona ostra | ½ | łyżeczki | |
pasta paprykowa - ostra | ½ | łyżeczki | |
pomidory | 4 | sztuki | |
smalec | 2 | łyżki | |
sól | 1 | łyżka | |
woda | 400 | mililitrów |
Przepis
3.
Dodajemy cebulę a następnie przez 25 minut dusimy pod pokrywką na brązowo, często mieszając. Cebula musi się skarmelizować.
5.
pomidory 4 sztuki
Przygotowujemy pomidory. Jeżeli użyjemy świeże, zalewamy je gorącą wodą, odstawiamy na chwilę, następnie wodę wylewamy a pomidory obieramy i kroimy. Na gulasz lepiej nadają się pomidory sterylizowane, które mają bardziej sycący kolor ponieważ są pasteryzowane będąc w pełni dojrzałe.
7.
Do skarmelizowanej cebuli dodajemy pomidory i przez 10 minut gotujemy, dopóki nie powstanie pomidorowe puree.
8.
mielona czerwona papryka 1.5 łyżki • papryka mielona ostra ½ łyżeczki • pasta paprykowa - ostra ½ łyżeczki
Dodajemy słodką i pikantną paprykę oraz pastę paprykową. Mieszamy...
9.
...i dodajemy mięso. Przez 10 minut smażymy, dopóki mięso nie naciągnie.
10.
woda 200 mililitrów • sól 1 łyżka
Dodajemy pokrojoną paprykę, sól oraz wodę. Woda musi zalać całe mięso. Przykrywamy i gotujemy przez 45 minut od czasu do czasu mieszając.
11.
woda 200 mililitrów
Po tym czasie zostanie zredukowana ilość wody, więc według potrzeby wodę stopniowo dolewamy (razem dolejemy jeszcze ok. 200 ml wody). Gotujemy dalej do miękkości mięsa - około kolejnych 45 minut.
Smacznego!