Gulasz cielęcy
Delikatny gulasz z udźca cielęcego o umiarkowanie słodkim smaku. Mięso i warzywa podsmażamy a następnie gotujemy do uzyskania miękkości. Tradycyjnie mięso jest krojone na steki i piecze się je z kością.
przepis,fotoprzepis,udziec cielęcy,marchew,seler naciowy,Cielęcina,Kuchnia włoska,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Cielęcina
Kuchnia włoska
Składniki
Składniki
cebula | 180 | gramów | |
czarny pieprz mielony | - | ||
czerwone wytrawne wino | 3 | decylitry | |
czosnek | 1 | ząbek | |
kostka wołowa | 10 | gramów | |
majeranek | - | ||
marchew | 180 | gramów | |
oliwa | 6 | łyżek | |
przecier pomidorowy | 100 | mililitrów | |
rozmaryn | - | ||
seler naciowy | 180 | gramów | |
sól | - | ||
udziec cielęcy | 1 | kilogram | |
woda | - |
Przepis
1.
udziec cielęcy 1 kilogram
Udziec obieramy, pozbawiamy twardych elementów i kroimy na większe kawałki.
2.
oliwa 4 łyżki
W garnku rozgrzewamy olej, mięso smażymy na złoty kolor, od czasu do czasu mieszamy.
3.
majeranek • rozmaryn • czosnek 1 ząbek
Gałązkę majeranku i rozmarynu drobno kroimy wraz z jednym ząbkiem czosnku. Dodajemy do mięsa i mieszamy.
4.
czerwone wytrawne wino 3 decylitry • woda • kostka wołowa 10 gramów
Mięso zalewamy czerwonym winem i czekamy aż alkohol się wygotuje. Często podlewamy wywarem i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu.
5.
cebula 180 gramów • marchew 180 gramów • seler naciowy 180 gramów
Cebulę, marchew i seler drobno kroimy.
7.
Smażymy na średnim ogniu przez około 15 minut.
8.
sól • czarny pieprz mielony • przecier pomidorowy 100 mililitrów
Miękkie warzywa dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy dopóki mięso nie będzie miękkie. 5 minut przed końcem dodajemy przecier pomidorowy.
Smacznego!