Grylażowe kostki
Tradycyjne grylażowe kostki nie tylko na święta.
przepis,fotoprzepis,orzechy włoskie,skondensowane słodzone mleko,wafle tortowe,Ciasteczka,Boże Narodzenie,Bez pieczenia,Sezonowe przepisy
Ciasteczka
Kategorie
Ciasteczka › Boże Narodzenie › Bez pieczenia › Sezonowe przepisy › Bożonarodzeniowe desery bez pieczenia › Bożonarodzeniowe pieczywo › Sezon - Orzechy ›
Składniki
Składniki
biała czekolada | - | ||
cukier kryształ | 250 | gramów | |
czekolada | - | ||
masło | 250 | gramów | |
orzechy włoskie | 250 | gramów | |
skondensowane słodzone mleko | 397 | gramów | |
wafle tortowe | 100 | gramów |
Przepis
2.
cukier kryształ 250 gramów
Cukier ciągle mieszając roztapiamy i karmelizujemy. Roztapiamy też te najmniejsze grudki, które się nam mogą podczas karmelizowania wytworzyć.
3.
skondensowane słodzone mleko 397 gramów
Do karmelizowanego cukru powoli dolewamy skondensowane słodzone mleko z puszki, mieszamy do rozpuszczenia masy, która nam się wytworzy po dolaniu mleka.
5.
Na koniec dosypujemy orzechy i masę dobrze mieszamy.
6. Nadziewamy wafle
wafle tortowe 100 gramów
Pierwszy wafel kładziemy na kuchenną drewnianą deskę. Równomiernie na nim rozsmarowujemy odpowiednią ilość karmelowej masy, około 3,5-4 chochelki o średnicy 50 ml.
7.
Na masę kładziemy drugi wafel i procedurę powtarzamy aż do położenia ostatniego wafla, na który karmel nie dajemy.
8.
Na wafle kładziemy drugą drewnianą deskę i wafle garnkiem wypełnionym wodą obciążamy. Obciążone odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce, najlepiej na noc.
9.
Z nadzianych wafli ostrym nożem i z pomocą linijki odkrawamy brzegi. Uważamy, by nam nie pękł górny wafel, dlatego go sobie przy krojeniu ostrożnie poprzekrawamy i aż potem całe wafle odkrawamy.
10.
Za pomocą linijki wykrawamy kostki.
11. Ozdabianie
Wierzch możemy polać czekoladą a grylaż ozdabiamy według okazji.
12. Uroczyste grylażowe kostki
Smacznego!