PRZEPISY

Grylażowe kostki

Grylażowe kostki

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fill

Tradycyjne grylażowe kostki nie tylko na święta.

przepis,fotoprzepis,orzechy włoskie,skondensowane słodzone mleko,wafle tortowe,Ciasteczka,Boże Narodzenie,Bez pieczenia,Sezonowe przepisy

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

24

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

biała czekolada-
cukier kryształ250gramów
czekolada-
masło250gramów
orzechy włoskie250gramów
skondensowane słodzone mleko397gramów
wafle tortowe100gramów

 

Przepis

1. 

orzechy włoskie 250 gramów

Orzechy włoskie siekamy nożem, ewentualnie w kuchennym siekaczu.

Orzechy włoskie siekamy nożem, ewentualnie w...

2. 

cukier kryształ 250 gramów

Cukier ciągle mieszając roztapiamy i karmelizujemy. Roztapiamy też te najmniejsze grudki, które się nam mogą podczas karmelizowania wytworzyć.

Cukier ciągle mieszając roztapiamy i...

3. 

skondensowane słodzone mleko 397 gramów

Do karmelizowanego cukru powoli dolewamy skondensowane słodzone mleko z puszki, mieszamy do rozpuszczenia masy, która nam się wytworzy po dolaniu mleka.

Do karmelizowanego cukru powoli dolewamy...

4. 

masło 250 gramów

Do gorącej masy dodajemy masło i mieszamy aż się masło roztopi.

Do gorącej masy dodajemy masło i mieszamy aż...

5. 

Na koniec dosypujemy orzechy i masę dobrze mieszamy.

Na koniec dosypujemy orzechy i masę dobrze...

6. Nadziewamy wafle

wafle tortowe 100 gramów

Pierwszy wafel kładziemy na kuchenną drewnianą deskę. Równomiernie na nim rozsmarowujemy odpowiednią ilość karmelowej masy, około 3,5-4 chochelki o średnicy 50 ml.

Pierwszy wafel kładziemy na kuchenną drewnianą...

7. 

Na masę kładziemy drugi wafel i procedurę powtarzamy aż do położenia ostatniego wafla, na który karmel nie dajemy.

Na masę kładziemy drugi wafel i procedurę...

8. 

Na wafle kładziemy drugą drewnianą deskę i wafle garnkiem wypełnionym wodą obciążamy. Obciążone odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce, najlepiej na noc.

Na wafle kładziemy drugą drewnianą deskę i...

9. 

Z nadzianych wafli ostrym nożem i z pomocą linijki odkrawamy brzegi. Uważamy, by nam nie pękł górny wafel, dlatego go sobie przy krojeniu ostrożnie poprzekrawamy i aż potem całe wafle odkrawamy.

Z nadzianych wafli ostrym nożem i z pomocą...

10. 

Za pomocą linijki wykrawamy kostki.

Za pomocą linijki wykrawamy kostki....

11. Ozdabianie

biała czekolada  czekolada

Wierzch możemy polać czekoladą a grylaż ozdabiamy według okazji.

Wierzch możemy polać czekoladą a grylaż...

12. Uroczyste grylażowe kostki

...

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się