Gryczane risotto z fenkułem
Bardzo smaczne wegetariańskie risotto, które zasmakuje nie tylko im.
przepis,fotoprzepis,gryka zwyczajna,por,fenkuł - włoski koper,jabłka,Dania wegetariańskie,Wegetariańskie przepisy,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Dania wegetariańskie
Kategorie
Dania wegetariańskie › Wegetariańskie przepisy › Bezglutenowe › Sezonowe przepisy › Sezon - Jabłka (jesień) › Sezon - Por › Sezon - Jabłka (zima) ›
Składniki
Składniki
fenkuł - włoski koper | 300 | gramów | |
gryka zwyczajna | 150 | gramów | |
jabłka | 200 | gramów | |
masło | 50 | gramów | |
por | 200 | gramów | |
przyprawa chili | ¼ | łyżeczki | |
przyprawa mielona kolendra | ¼ | łyżeczki | |
przyprawa rzymski kmin mielony - jeera | ¼ | łyżeczki | |
sól himalajska różowa | 1 | łyżeczka | |
woda | 350 | mililitrów |
Przepis
1.
gryka zwyczajna 150 gramów • woda 250 mililitrów
Grykę przemywamy pod bieżącą wodą. Wkładamy do garnka, wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia i 3 minuty gotujemy. Odstawiamy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.
6.
przyprawa mielona kolendra ¼ łyżeczki • przyprawa chili ¼ łyżeczki • przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ¼ łyżeczki
Do pora dodajemy przyprawy, mieszamy.
7.
woda 100 mililitrów • sól himalajska różowa 1 łyżeczka
Dodajemy fenkuł, jabłka, sól i podlewamy wodą. Mieszamy i przykryte 8 minut dusimy.
8.
Dodajemy ugotowaną grykę...
9.
...i mieszamy.
Smacznego!