PRZEPISY

Gryczane risotto z fenkułem

Gryczane risotto z fenkułem

bi-starbi-starbi-starbi-starbi-star

Bardzo smaczne wegetariańskie risotto, które zasmakuje nie tylko im.

przepis,fotoprzepis,gryka zwyczajna,por,fenkuł - włoski koper,jabłka,Dania wegetariańskie,Wegetariańskie przepisy,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy

Dania wegetariańskie

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

20 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

fenkuł - włoski koper300gramów
gryka zwyczajna150gramów
jabłka200gramów
masło50gramów
por200gramów
przyprawa chili¼łyżeczki
przyprawa mielona kolendra¼łyżeczki
przyprawa rzymski kmin mielony - jeera¼łyżeczki
sól himalajska różowa1łyżeczka
woda350mililitrów

 

Przepis

1. 

gryka zwyczajna 150 gramów  woda 250 mililitrów

Grykę przemywamy pod bieżącą wodą. Wkładamy do garnka, wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia i 3 minuty gotujemy. Odstawiamy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.

Grykę przemywamy pod bieżącą wodą. Wkładamy...

2. 

por 200 gramów

Por oczyszczamy, myjemy i kroimy.

Por oczyszczamy, myjemy i kroimy....

3. 

masło 50 gramów

Na patelni roztapiamy masło i chwilkę na nim smażymy pora.

Na patelni roztapiamy masło i chwilkę na nim...

4. 

fenkuł - włoski koper 300 gramów

Fenkuł myjemy i kroimy na małe kawałki.

Fenkuł myjemy i kroimy na małe kawałki....

5. 

jabłka 200 gramów

Z jabłek usuwamy rdzeń a jabłka kroimy na małe kostki.

Z jabłek usuwamy rdzeń a jabłka kroimy na małe...

6. 

przyprawa mielona kolendra ¼ łyżeczki  przyprawa chili ¼ łyżeczki  przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ¼ łyżeczki

Do pora dodajemy przyprawy, mieszamy.

Do pora dodajemy przyprawy, mieszamy....

7. 

woda 100 mililitrów  sól himalajska różowa 1 łyżeczka

Dodajemy fenkuł, jabłka, sól i podlewamy wodą. Mieszamy i przykryte 8 minut dusimy.

Dodajemy fenkuł, jabłka, sól i podlewamy wodą....

8. 

Dodajemy ugotowaną grykę...

Dodajemy ugotowaną grykę......

9. 

...i mieszamy.

...i mieszamy....

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się