Gryczane pierniczki
Bezglutenowe pierniczki z orzechami.
przepis,fotoprzepis,mąka gryczana,mielone orzechy włoskie,miód,Ciasteczka,Boże Narodzenie,Bezglutenowe
Ciasteczka
Składniki
Składniki
białko jajka | 1 | sztuka | |
cukier puder | 30 | gramów | |
cynamon mielony | ½ | łyżeczki | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
masło | 50 | gramów | |
mielone orzechy włoskie | 40 | gramów | |
migdały płatki | - | ||
miód | 70 | gramów | |
mąka gryczana | 250 | gramów | |
orzechy włoskie | - | ||
przyprawa do piernika | 1 | łyżeczka | |
soda oczyszczona | ½ | łyżeczki | |
woda | 2 | łyżki |
Przepis
1.
mąka gryczana 250 gramów • mielone orzechy włoskie 40 gramów • cukier puder 30 gramów • miód 70 gramów • jajka kurze 1 sztuka • masło 50 gramów • soda oczyszczona ½ łyżeczki • przyprawa do piernika 1 łyżeczka • cynamon mielony ½ łyżeczki • woda 2 łyżki
Wymienione składniki wkładamy do miski.
2.
Wyrabiamy ciasto.
3.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 2 godziny.
4.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Ciasto rozwałkowujemy na silikonowej podkładce (ewentualnie na papierze do pieczenia), abyśmy je nie musieli podsypywać mąką. Wykrawamy ulubione piernikowe kształty.
5.
białko jajka 1 sztuka
Wykrojone pierniki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem.
8.
Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 180 °C.
9.
Przechowujemy w zamykanym pojemniku s kawałkiem jabłka, od którego zmiękną.
Smacznego!