PRZEPISY

Gryczane pierniczki

Gryczane pierniczki

Bezglutenowe pierniczki z orzechami.

przepis,fotoprzepis,mąka gryczana,mielone orzechy włoskie,miód,Ciasteczka,Boże Narodzenie,Bezglutenowe

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

50

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

białko jajka1sztuka
cukier puder30gramów
cynamon mielony½łyżeczki
jajka kurze1sztuka
masło50gramów
mielone orzechy włoskie40gramów
migdały płatki-
miód70gramów
mąka gryczana250gramów
orzechy włoskie-
przyprawa do piernika1łyżeczka
soda oczyszczona½łyżeczki
woda2łyżki

 

Przepis

1. 

mąka gryczana 250 gramów  mielone orzechy włoskie 40 gramów  cukier puder 30 gramów  miód 70 gramów  jajka kurze 1 sztuka  masło 50 gramów  soda oczyszczona ½ łyżeczki  przyprawa do piernika 1 łyżeczka  cynamon mielony ½ łyżeczki  woda 2 łyżki

Wymienione składniki wkładamy do miski.

Wymienione składniki wkładamy do miski....

2. 

Wyrabiamy ciasto.

Wyrabiamy ciasto....

3. 

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 2 godziny.

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy...

4. 

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Ciasto rozwałkowujemy na silikonowej podkładce (ewentualnie na papierze do pieczenia), abyśmy je nie musieli podsypywać mąką. Wykrawamy ulubione piernikowe kształty.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Ciasto...

5. 

białko jajka 1 sztuka

Wykrojone pierniki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem.

Wykrojone pierniki przekładamy na blachę...

6. 

orzechy włoskie

Ozdabiamy kawałkami orzechów...

Ozdabiamy kawałkami orzechów......

7. 

migdały płatki

...albo płatkami migdałowymi (ewentualnie rodzynkami itp.).

...albo płatkami migdałowymi (ewentualnie...

8. 

Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 180 °C.

Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 180 °C....

9. 

Przechowujemy w zamykanym pojemniku s kawałkiem jabłka, od którego zmiękną.

Przechowujemy w zamykanym pojemniku s kawałkiem...

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się