Gryczane kółeczka z dżemem
Suche wypieki z mąki gryczanej mają specyficzny smak. Nie są tak gładkie na języku jak klasyczne wypieki z białej mąki, ale ten smakowy drobiazg równoważą pozytywne aspekty spożycia kaszy gryczanej. Podajemy z dobrą gorącą herbatą.
przepis,fotoprzepis,mąka gryczana,Ciasteczka,Bezglutenowe,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
cukier puder | 50 | gramów | |
cynamon mielony | 1 | łyżeczka | |
dżem truskawkowy | - | ||
jajka kurze | 1 | sztuka | |
masło | 120 | gramów | |
miód | 50 | gramów | |
mąka gryczana | 250 | gramów | |
proszek do pieczenia | ½ | łyżeczki |
Przepis
1.
mąka gryczana 250 gramów • masło 120 gramów • cukier puder 50 gramów • miód 50 gramów • jajka kurze 1 sztuka • cynamon mielony 1 łyżeczka • proszek do pieczenia ½ łyżeczki
Do miski wsypujemy mąkę gryczaną, dodajemy miękkie masło i pozostałe wymienione składniki.
2.
Wyrabiamy zwarte ciasto, które zostawiamy w chłodnym miejscu na 12 godzin do odpoczęcia.
3.
Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na grubość około 3-4 mm.
4.
Wycinamy kółeczka, na których możemy odbić dowolny wzór.
5.
Za pomocą noża układamy kółka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
6.
Pieczemy 10 minut-y w temperaturze 170 °C.
Smacznego!