Gryczane bożonarodzeniowe ciasteczka

Bezglutenowe bożonarodzeniowe ciasteczka z dżemem.
przepis,fotoprzepis,mąka gryczana,miód,cynamon mielony,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
cukrowe posypki kolorowe | 0 ?? | kcal | |
cynamon mielony | 1 13 | łyżeczka kcal | |
czekolada do gotowania | 0 ?? | kcal | |
dżem owocowy | 0 ?? | kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
masło | 100 734 | gramów kcal | |
miód | 80 263 | gramów kcal | |
mąka gryczana | 200 684 | gramów kcal | |
soda oczyszczona | ¼ 0 | łyżeczki kcal | |
sól | 1 0 | szczypta kcal |
Przepis
1.
mąka gryczana 200 gramów • miód 80 gramów • jajka kurze 1 sztuka • masło 100 gramów • sól 1 szczypta • cynamon mielony 1 łyżeczka • soda oczyszczona ¼ łyżeczki
Wymienione składniki wkładamy do głębokiej miski.

2.
Wyrabiamy (mieszamy) bardzo lepkie miękkie ciasto.

3.
Ciasto przekładamy na folię spożywczą, zapakowujemy i wkładamy na 2 godziny do lodówki.

4.
Stężone ciasto kładziemy na papierze do pieczenia,...

5.
... przykrywamy drugim papierem i rozwałkowujemy na grubość 5-6 cm.

6.
Z ciasta wykrawamy foremką (średnica około 4 cm) dowolne kształty.

7.
Za pomocą ostrego noża przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu możemy odbić wzór. Ciasto które wykrawaliśmy i które nam podczas tego zmiękło, ściągamy nożem z papieru, ponownie zapakowujemy do folii. Gdy będzie się piekła pierwsza wyrobiona część pozostałe ciasto możemy włożyć do zamrażalki by stężało (na około 10 minut).

8.
Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 175 °C.


10.
czekolada do gotowania • cukrowe posypki kolorowe
... polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy kolorową posypką.

Smacznego!