Gryczana babka z kokosem
Ta to bezglutenowa babka jest bardzo smaczna, ale jednak dzięki mące gryczanej troszkę sucha. Dlatego podajemy ją z filiżanką dobrej ziołowej herbaty, lub filiżanką dobrej kawy.
przepis,fotoprzepis,wiórki kokosowe,wiórki kokosowe,wiórki kokosowe,mąka gryczana,Babki,Bezglutenowe
Babki
Składniki
Składniki
białko jajka | 4 | sztuki | |
cukier trzcinowy | 130 | gramów | |
kakao proszek | 1 | łyżeczka | |
masło | 120 | gramów | |
masło | - | ||
mąka gryczana | 100 | gramów | |
skrobia kukurydziana | 25 | gramów | |
soda oczyszczona | ¼ | łyżeczki | |
wiórki kokosowe | 100 | gramów | |
wiórki kokosowe | 0 | ||
woda | 50 | mililitrów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 3 | łyżki | |
żółtko jajka | 4 | sztuki |
Przepis
1.
wiórki kokosowe 100 gramów • kakao proszek 1 łyżeczka
Kokos, krótko, na sucho smażymy na patelni i dodajemy do niego kakao.
3.
masło 120 gramów • cukier trzcinowy 100 gramów • żółtko jajka 4 sztuki
Masło mieszamy z cukrem i dodajemy do niego żółtka.
5.
mąka gryczana 100 gramów • soda oczyszczona ¼ łyżeczki
... mąkę z sodą oczyszczoną (albo proszkiem do pieczenia) ...
7.
Dodajemy pianę z białek, ...
8.
... przygotowany kokos ...
9.
... i ciasto wylewamy do formy na babkę (średnica 20 cm) wysmarowanej masłem i posypanej kokosem.
10.
Pieczemy 40 minut w 180°C. Po upłynięciu pierwszych 20 minut babkę przykrywamy folią aluminiową i dalej pieczemy.
11.
cukier trzcinowy 30 gramów • śmietana do ubijania (30-33%) 3 łyżki
Cukier karmelizujemy i dodajemy do niego śmietanę.
12.
Karmelem polewamy babkę ...
Smacznego!