Gruszkowe muffiny
Soczyste muffiny pełne smacznych gruszek.
przepis,fotoprzepis,zsiadłe mleko 3,6%,gruszka,Muffiny
Muffiny
Kategorie
Muffiny ›
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 100 | gramów | |
cynamon mielony | 2 | łyżeczki | |
gruszka | 400 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 270 | gramów | |
olej słonecznikowy | 80 | mililitrów | |
proszek do pieczenia | 2 | łyżeczki | |
soda oczyszczona | ½ | łyżeczki | |
zsiadłe mleko 3,6% | 250 | mililitrów |
Przepis
1.
jajka kurze 1 sztuka • cukier kryształ 100 gramów • olej słonecznikowy 80 mililitrów • zsiadłe mleko 3,6% 250 mililitrów
Jajko ubijamy razem z cukrem, olejem i zsiadłym mlekiem.
2.
mąka chlebowa pszenna T750 270 gramów • proszek do pieczenia 2 łyżeczki • soda oczyszczona ½ łyżeczki • cynamon mielony 2 łyżeczki
W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sodę oczyszczoną i cynamon.
4.
Do ubitej masy dodajemy mączną mieszankę.
5.
Dodajemy pokrojone gruszki i mieszamy.
6.
Blachę na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami. Ciasto rozdzielamy do papilotek.
7.
Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.
Smacznego!