Gruszkowe koszyczki z francuskiego ciasta
Kruche i puszyste koszyczki z francuskiego ciasta napełnione gruszkowym nadzieniem.
przepis,fotoprzepis,gruszka,cukier kryształ,ciasto francuskie,Babeczki
Babeczki
Kategorie
Babeczki ›
Składniki
Składniki
ciasto francuskie | 400 | gramów | |
cukier kryształ | 100 | gramów | |
cukier waniliowy | 1 | sztuka | |
gruszka | 500 | gramów | |
masło | 30 | gramów | |
skrobia ziemniaczana | 3 | łyżki | |
sok z cytryny | ½ | sztuki |
Przepis
1.
gruszka 500 gramów • sok z cytryny ½ sztuki
Obrane gruszki kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy.
2.
cukier kryształ 100 gramów • cukier waniliowy 1 sztuka • masło 30 gramów • skrobia ziemniaczana 3 łyżki
Do garnka wkładamy gruszki, cukier, masło, skrobię i wszystko razem gotujemy około 5 minut dopóki gruszki troszkę nie zmiękną.
3.
ciasto francuskie 400 gramów
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość około 8mm i wykrawamy foremką koszyczki, które wgniatamy do foremki.
4.
Do każdego koszyczka dodajemy odpowiednią ilość gruszkowego nadzienia.
5.
Pieczemy w temperaturze 200°C około 10 -15 minut na złoty kolor.
6.
Po upieczeniu koszyczki ostrożnie wyciągamy z foremek.
Smacznego!