Gruszkowe ciasto z karmelem
Doskonałe ciasto z szybkiego twarogowego ciasta i gruszek, polane słodziutkim karmelem.
przepis,fotoprzepis,twaróg mielony,gruszka,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta ›
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 200 | gramów | |
cytryna | 1 | sztuka | |
gruszka | 250 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
masło | 1 | łyżka | |
masło | - | ||
masło | 100 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 250 | mililitrów | |
mleko tłuste 3,5% | 2 | łyżki | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 150 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 150 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
proszek do pieczenia | 2 | łyżeczki | |
twaróg mielony | 200 | gramów |
Przepis
1.
mąka luksusowa pszenna T550 150 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 150 gramów • cukier kryształ 100 gramów • jajka kurze 1 sztuka • twaróg mielony 200 gramów • proszek do pieczenia 2 łyżeczki • mleko tłuste 3,5% 250 mililitrów • masło 100 gramów
Masło roztapiamy i wystudzamy. Do głębokiej miski wsypujemy, wkładamy i nalewamy składniki.
2.
Ciasto ubijamy na gładko.
3.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Rozsmarowujemy je do okrągłej formy na ciasto, albo na mniejszą blachę wysmarowaną masłem i posypaną mąką.
5.
cytryna 1 sztuka
Od razu układamy je na cieście i sokiem z cytryny skrapiamy je oraz całe ciasto.
6.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 170°C przez około 50 minut.
9.
Karmelem polewamy gruszki i częściowe upieczone ciasto. Jeśli karmel jest zbyt gęsty, przed polewaniem troszkę go podgrzewamy.
10.
Odstawiamy do wystudzenia i do lekkiego stężenia karmelu.
Smacznego!