Gruszkowe ciasto z budyniem
Prosty przepis na przyrządzenie wyśmienitego placka z kruchym ciastem i nadzieniem z kawałków gruszek w waniliowym budyniu.
przepis,fotoprzepis,budyń waniliowy w proszku,gruszka,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta ›
Składniki
Składniki
budyń waniliowy w proszku | 40 | gramów | |
cukier kryształ | 1 | łyżka | |
cukier puder | 1 | łyżka | |
cynamon mielony | ½ | łyżeczki | |
gruszka | 400 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
masło | 190 | gramów | |
miód | 2 | łyżeczki | |
mleko tłuste 3,5% | 300 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 300 | gramów | |
sól | ¼ | łyżeczki |
Przepis
1.
cukier puder 1 łyżka • jajka kurze 1 sztuka • masło 180 gramów • sól ¼ łyżeczki • mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów
Z wymienionych składników wyrabiamy ciasto "pâte à foncer". Zaczynamy od wymieszania miękkiego masła i cukru. Dodajemy jajka i sól. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Gotowe ciasto odkładamy na co najmniej pół godziny do lodówki.
2.
budyń waniliowy w proszku 40 gramów • cukier kryształ 1 łyżka • mleko tłuste 3,5% 300 mililitrów
Gotujemy gęsty budyń.
3.
gruszka 400 gramów
Do gotowego budyniu dodajemy obrane oraz na drobno pokrojone gruszki i wszystko mieszamy.
4.
masło 10 gramów
Trochę więcej niż połowę ciasta wałkujemy na około 3 mm grubość i wkładamy do natłuszczonej formy do pieczenia.
5.
cynamon mielony ½ łyżeczki • miód 2 łyżeczki
Dodajemy budyń z gruszkami, posypujemy cynamonem i skrapiamy miodem.
6.
Resztę ciasta także rozwałkowujemy i rozciągamy na wierzchu placka.
7.
Nadwyżkę ciasta usuwamy i możemy użyć go na ozdobienie placka.
9.
Pieczemy 40 minut-y w temperaturze 180 °C.
Smacznego!