Groszek na gęsto z niedźwiedzim czosnkiem
Zdrowa i smaczna potrawa z suszonego żółtego groszku i niedźwiedziego czosnku. Przepis jest natchniony ulubionym indyjskim daniem Dal palak, w którym groszek jest połączony ze szpinakiem. Podajemy z ryżem basmati, dla nie wegetarian polecamy z golonką :)
przepis,fotoprzepis,żółty groch suszony, połówki,czosnek niedźwiedzi,Sosy,Wegetariańskie przepisy,Wegańskie przepisy,,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Sosy
Kategorie
Sosy › Wegetariańskie przepisy › Wegańskie przepisy › Bezlaktozowe › Bezglutenowe › Sezon - Czosnek niedźwiedzi ›
Składniki
Składniki
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
czerwona cebula | 60 | gramów | |
czosnek | 1 | ząbek | |
czosnek niedźwiedzi | 100 | gramów | |
kminek | ½ | łyżeczki | |
oliwa | 3 | łyżki | |
przyprawa kurkuma | ½ | łyżeczki | |
sól | ½ | łyżeczki | |
woda | 750 | mililitrów | |
żółty groch suszony, połówki | 250 | gramów |
Przepis
1.
żółty groch suszony, połówki 250 gramów • woda 750 mililitrów • sól ½ łyżeczki
Groszek przebieramy, przepłukujemy pod zimną wodą, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i około 45 minut gotujemy pod pokrywką. Ugotowany groszek odkrywamy i jeszcze chwilkę gotujemy, żeby trochę wyparowała woda.
3.
... i siekamy w kuchennym siekaczu na drobno.
5.
czosnek 1 ząbek • kminek ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • przyprawa kurkuma ½ łyżeczki
Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku i przyprawy. Sekundę gotujemy by przyprawy puściły aromat, ...
6.
... dodajemy groszek i niedźwiedzi czosnek.
7.
Mieszamy i ciągle mieszając zagotowujemy.
8.
Możemy podawać.
Smacznego!