Groch ze śmietaną na gęsto
Ulubiony dodatek z żółtego suszonego grochu ze słodką śmietaną. Prawdziwy przysmak.
przepis,fotoprzepis,żółty groch suszony, połówki,śmietana do ubijania (30-33%),Sosy,Bezglutenowe
Sosy
Składniki
Składniki
cebula | 400 | gramów | |
czosnek | 3 | ząbki | |
olej rzepakowy | 50 | mililitrów | |
sól | 1.5 | łyżeczki | |
woda | 1200 | mililitrów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 200 | mililitrów | |
żółty groch suszony, połówki | 500 | gramów |
Przepis
1.
żółty groch suszony, połówki 500 gramów • woda 1200 mililitrów • sól 1.5 łyżeczki
Groch przebieramy, wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, wodę wylewamy i w taki sposób groch kilka razy przepłukujemy. Na koniec dodajemy wodę w wymienionej ilości w której go gotujemy. Dodajemy sól i pieprz. Gotujemy do miękkości, około 60 minut. Użycie suszonych połówek grochu umożliwia nam ugotować go na gęsto bez poprzedzającego go więcej niż godzinę moczenia w wodzie.
2.
Groch w wodzie miksujemy.
4.
śmietana do ubijania (30-33%) 200 mililitrów
...i śmietanę. Zagotowujemy. Groch studzeniem gęstnieje, ale gdyby się nam wydawał zbyt rzadki, możemy go zagęścić odrobiną mąki (1 łyżka stołowa) którą mieszamy w mleku (50 ml).
5.
cebula 400 gramów • olej rzepakowy 50 mililitrów
Cebulę obieramy, kroimy na półksiężyce i rozdzielamy. Smażymy.
6.
Smażoną cebulę podajemy z grochem na gęsto i chlebem. Według smaku możemy podawać z delikatnie podsmażoną szynką.
Smacznego!